Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Плувки

Това е разделът, в който ще намерите идеалния асортимент от плувки, подходящи както за реки, така и за езера. Балсовата разновидност са изработени от висококачествено балсово дърво, което ги прави забележими отдалеч. Имаме и стандартни проходни модели, изработени от полиуретанова пяна, която не абсорбира вода. Приспособленията са с различни тегло и височина на антената, така че всеки да намери идеалния за целите му вид.

Специфични особености

Плувките се срещат в различни форми, тегло, цветове и направление на използване. В общи линии, колкото по-лека е плувката, толкова по-ясно ще се вижда кълването и толкова по-често рибата ще кълве. В същото време обаче е проблематично да замятате лека плувка надалеч, особено в условия на силен вятър.

Безусловно, за различните риболовни условия, трябва да се избере оптимална форма на плувката, която да отговаря на необходимите изисквания за чувствителност, стабилност, поведение на вълната и на вятъра и т.н. Невъзможно е да се комбинират предимно диаметрално противоположни изисквания в един поплавъчен дизайн, затова се появяват множество варианти на формите, които са оптимални за определени условия.

Ако погледнете цялата гама от такива приспособления, ще забележите, че техните форми започват от дълъг цилиндър и завършват с топка. Редно е да споменем, че лошата чувствителност на поплавъка към един от видовете кълване (потъващо или издигащо) обикновено не е съществен недостатък. Това е така защото поплавъкът може (по-точно трябва) да се използва в случаите, когато съответният вид кълване се случва изключително рядко.

Основни видове и техните характеристики

По отношение на формата, предпочитан от мнозина вид плувки за риболов са дългите-цилиндрични. Те имат къс кил (няколко пъти по-къс от тялото на поплавъка), значително дълъг и тънък корпус и тънка антена. Ринглетът, поради тънката горна част, е разположен доста ниско, доста под ватерлинията.

Обхватът на приложение на този модел е в спокойни и плитки води. Спецификата на работа на дългата цилиндрична плувка се състои в това, че дългото тяло ви позволява да контролирате процеса на падане на товара и закрепванетому, както и да реагирате на ухапвания по време на падането.

Поради дългата тънка част пред поплавъчната антена, тези риболовни плувки показват отлично захапването „нагоре“, поради което са идеални за улов на платика и карас. Оптимално решение са за риболов с муха. Те се представят чудесно и при лов със закотвена платформа - когато долното грузило се намира на дъното.

Недостатък на плувките с цилиндрична форма е, че не се справят достатъчно добре на вълната, когато е налице дори слабо течение. Също така реагират зле на повода, излизат прекомерно от водата и падат на една страна.

Друг широко разпространен вид са удължените рибарски плувки. При тях ширината и дължината на тялото са в съотношение около 1: 5. Дължината на кила е няколко пъти по-голяма от дължината на поплавъка, а тяхната антена е със среден до малък диаметър. Обхват на използване: резервоари със слабо течение и относително голяма дълбочина.

Притежавайки малко по-ниска чувствителност спрямо издигащите се плувки за река, тази разновидност си остава много гъвкава и ви позволява да ловите в различни комбинации от дълбочини и не силно течение. Те реагират добре на леко спиране, не претоварват, не излизат излишно от водата.

По-дебелата антена позволява използването на обемиста и тежка стръв (червей, зърна и др.). Сравнително дебелата горна част реагира слабо на подемни ухапвания, ето защо не трябва да се използват за често кълване на рибата. Те са много добри за улов на риби, които хапят главно с потапяне като плотва и яз.

Едни от масово използваните видове плувки са капковидните. Характерно за тях е, че са с минимална устойчивост във вода; килът е дълъг (две до три дължини от тялото на поплавъка), антената е тънка или средна. Горната поплавъчна стойка е пръстен, който често се намира точно под антенката.

Приложението им е в повечето водни басейни с ниски до средни течения: подходящи са за почти всички дълбочини на риболов. Капковидната плувка за шаран работи добре в широк спектър от условия. Доста чувствителна е при потапящо хапане и позволява различни начини за работа с оборудването.

Плувките капка работят задоволително със слабо спиране. Сред недостатъците им е, че са недостатъчно чувствителни към издигащи ухапвания. Плувките с такава форма не реагират много добре на ухапванията, когато платформата падне на дъното.

Силно застъпени в каталога ни са сферичните плувки с невероятно изгодни цени. Формата на тялото им е близка до топка, но може да бъде и леко издължена. Антената е средна или дебела, горният пръстен е разположен близо до антената, килът е дълъг. Отлични са за риболов по течение - от средно до много силно. Загубата на чувствителност у тях е минимална поради високото положение на пръстена. Заради обемната си горна част плувката почти не излиза от водата. Работи чудесно при силно вълнение.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ