Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Очила за риболов

Почти няма член на съвременното общество на риболовците, на когото да не са нужни слънчеви очила за риболов. Този раздел ви предлага един отличен избор от разработки на престижната марка DELPHIN. Изборът ви се простира между модели от сериите SG BLACK, SG ESO, SG TWIST, SG REDOX и др. Можете да закупите и полезни аксесоари за тях като калъф за съхранение и лента за здраво закрепване на главата.

С какво очилата на рибарите са различни от обикновените модели за слънце

Не само стъклата, но и рамките на рибарските модели се различават съществено от модните аксесоари и очилата за шофиране. Модният аксесоар набляга на визуалното присъствие, а този за шофиране осигурява визуална дълбочина за подобряване видимостта на пътя. Рибарите имат обаче някои допълнителни изисквания към очилата, съобразно условията, в които обикновено ловят.

Почти всеки днес търси поляризирани очила за риболов със защита срещу отражения. Излишно е да уточняваме, че очите на рибаря са изложени на изключително агресивно въздействие от страна на слънчевите лъчи, вятъра и водните пръски. На тази специфична характеристика ще се спрем по-подробно, но нека първо обърнем внимание на рамката.

Основно изискване към рамките е да не потъват- това е нашият принос за екологията на водните пространства. По време на борбата с рибата, рибарите извършват множество физически действия и съвсем не е трудно да бъдат изгубени някои части на екипировката. Рамките на добрите специализирани продукти са изработени от супер леки материали, чиято непотъваемост е гарантирана.

Най-добрите очила за риболов имат масивна леща, която максимално следва формата на лицето, за да предпазва от вятъра. Колкото по-точно лещата следва формата на лицето, толкова по-малко отразени лъчи от вода или лед ще попадат и дразнят вашите очи. Огледалното антирефлексно покритие от външната страна на лещата (3 до 5 слоя) е от съществено значение.

Отражението на светлината от водата увеличава силата на отблясъците, отраженията, ултравиолетовото лъчение и излишната светлина с до 30%. При ловене в лед очилата трябва да имат достатъчен брой слоеве огледално покритие, защото снегът и ледът отразяват до 70% от видимия и невидимия спектър на слънчевите лъчи.

Вътрешното антирефлексно покритие на поляризираните слънчеви очила за риболов  ви помага да се справите с блокирането на слънчевите лъчи, отразени от вътрешната повърхност на лещите, предотвратявайки изгаряния и прегряване на лещата и ретината. Различните цветове на светлинните филтри в поляризиращите лещи са удобни по различни начини в определени часове на деня:

 • Прозрачната леща е предназначена да защитава от вятър, както и за защита срещу пръски при минимално количество слънчева светлина;
 • Жълт - предназначен за ловене в мъгла и когато небето е възможно най-облачно;
 • Кехлибарено (кафяво с жълтеникавост) - приложим за сутрешен или вечерен риболов с минимална слънчева активност. Ефективно елиминира мъглата във водата и осигурява контраст в условия на средна осветеност;
 • Кафяво, сиво, синьо с 3 категории на светопропускане, подходящ за слънчева активност над средната.

Наличието на поляризиращ филтър беше основният критерий за качество на специалните рибарски очила. Фотохромната технология обаче направи възможно създаването на още по-удобна леща, която подобрява видимостта с поляризация. Използването на всички горепосочени технологии и правилното им комбиниране във фотохромни поляризирани лещи доведе до създаване на безупречна защита за зрението на рибарите.

Как да изберем правилния модел в условията на огромно разнообразие?

Комбинацията от технологии е важна, но в производството на слънцезащитни лещи следва да се вземе предвид и състоянието на всяко око. Всеки от нас може да има повишена или намалена фоточувствителност. От значение са и предпочитанията ни към различни цветове и нюанси, които създават усещане за вътрешен комфорт.

Само лабораториите за спортна оптика подхождат професионално към избора и производството на слънчеви риболовни очила, след като направят очни тестове за чувствителност към светлина и цветовите предпочитания. При производството на стъклата се вземат предвид анатомичните особености на формата на горната част на лицето, носа, скулите и оптималните размери във вентилационната система около очите, за да се предотврати замъгляването на стъклата.

Ако си търсите добри очила за спининг, обезателно потърсете модел с антирефлексно покритие. Ефективността на всяка технология против отблясъци не бива да бъде подценявана, тъй като след години ще платите за проявената небрежност по отношение на очите си. Чрез интелигентен подбор на антирефлексни технологии в лещата, може да се постигне максимален очен комфорт по отношение на контрола на излишната или липсващата светлина.

При активен начин на живот е много важно да се обърне внимание на безопасността на рамката, както и да се закупят допълнително плаващи връзки за здраво закрепване на очилата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ