Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Акция / Грамаж от
  0
  0
  0
 • Акция / Грамаж до
  0
  0
  0
 • Размер / Дължина
  0
  0
  0
  0
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Мач въдици

На начинаещите риболовци представяме страхотната си колекция от мач въдици, с които те ще си гарантират богат улов и приятни моменти край бреговете на реки и други водоеми. В каталога ни са включени основно продукти на словашката марка Delphin, предпочитана от родните любители на риболова, заради отличното съотношение качество/цена на нейните изделия.

Какво представлява „Match” пръчката?

Мач въдица е английска модификация, за която са характерни водачите на щеката и държателите за макарата. Тя е предназначена за риболов с макара, тънко влакно и лека плувка. Традиционната английска разновидност е с дълга около 60 см коркова ръкохватка, а държачът е под формата на подвижни колелца.

Прътът тип щека, с какъвто е оборудвана класическата мачова въдица превъзхожда телескопа по лекота и начин на монтаж. Щеката има само две съединения и по-голям брой водачи, които разпределят натоварването равномерно по цялата ѝ дължина. Тази пръчка потиска добре ударите на рибата, докато я вадите, позволявайки да се използва по-тънко влакно, което пък дава възможност да се замята на по-дълги разстояния.

Интересен факт е, че всеки опит да се модифицира традиционният английски дизайн до момента е бил неуспешен. Нито синтетичният заместител на корка, нито винтовете на държателя на макарата са дали желания резултат. Match приспособленията се срещат в два варианта, спрямо предназначение и вид на конструкцията – ваглер и стик. И двата вида пръти се изработват от карбон.

Първоначално мачовите пръти са били правени от тис и зелена сърна, а по-късно от разделена тръстика (тръстика Тонкин). Дръжките на пръчките както вече пояснихме са изработвани от корк, такива са и до днес. Водачите (пръстените на прътите) по онова време са били просто обикновени телени бримки.

В края на 60-те години самоделните мачови въдици, използвани от морските риболовци, са били направени от „танкови“ антени. Макар и доста тежки, те са се оказали идеални за хвърляне на тежка стръв. С появата на фибростъклото, макар и все още тежко в сравнение с днешните материали, въдиците стават много по-трайни и здрави.

В наши дни въдиците от въпросния вид имат различни състави, включващи графит, въглеродни влакна или композит. Тези пръти са далеч по-леки, макар и също толкова здрави. Карбон 24Т, използван  при почти всяка въдица мач от серията DRAMA на Delphin, осигурява баланс на пръчката. Дръжката е много удобна и е покрита със специална лесно почистваща се EVA пяна.

Match риболовът, е изключително популярен и приятен спорт, практикуван по целия свят. Във Великобритания има редовни състезания през цялата година, които се провеждат на всякакви места. За типичния риболовен турнир многобройните риболовци пристигат рано на мястото, с нетърпение очаквайки съревнованието.

Някои „мачове” се провеждат на реки и канали и те отново изискват различен набор от тактики и риболовно оборудване. Състезанията биха могли да се разглеждат и като изложение на различни марки мач въдици, чиито цени понякога достигат до няколко стотин паунда. Ние продължаваме да смятаме, че не стойността на оборудването, а страстта на рибаря и умението му да го използва, са факторите, гарантиращи успешен риболов.

Говорейки за приспособленията от въпросния вид, не можем да не изтъкнем гъвкавостта на риболова с мачово оборудване. С тях можете да ловите на почти всякакво разстояние от брега, както и от лодка. Липсата или наличието на вятърно течение е без значение. Ето защо това е първият инструмент на всеки новак в риболова.

Спрямо условията на ловене, въдици мач могат да бъдат класифицирани в следните класове:

 • За риболов с лека пръчка и ваглер (ваглер поплавък);
 • За улов на шаран;
 • За риболов на дълги разстояния.

Във всеки клас съоръженията могат да бъдат разграничени въз основа на дължина, конструкция и тест.

Първият клас е предназначен за улов на средни и малки риби на разстояние до 25 - 30 m. Въдиците от този клас се произвеждат в диапазон от дължини от 3,5 до 4,5 м. Класическата дължина е 3,9 м. Настройката може да бъде „мека“ и „средно твърда“.

Шаранджийската мачова въдица трябва да е възможно най-здрава и да позволява хвърляне с леки пръчки. Последното е необходимо при улов на шаран, хранещ се в плитки води. Шаранджийските модели се характеризират с дебелостенна бланка, което се дължи на увеличаване на якостните характеристики на пръта.  Спрямо настройката могат да варират от „меки” до „средни”. Тези параметри ви позволяват да хвърляте на големи разстояния и успешно да се справяте със силни риби след закачане.

В колекцията ни ще откриете чудесни евтини мачови въдици за ловене на дълги разстояния. Този вид ви позволява да замятате на дистанция около 40 – 50 м и повече. Дължината на бланка обикновено е 4.5 м, но някои производители предлагат бланки с дължина от 4.8м. По правило, въдиците от вида имат триколенна конструкция, но се срещат и модели с четири колена.

Ако решите да купите мач въдица на изгодна цена от магазина ни, е добре да знаете, че броят на водещите пръстени при този модел варира между 12 – 16 парчета. Дръжката е винаги от корк. Този материал присъства и в ръкохватките на спинингите и фидерите. Сред основните му предимства са: здравина, лекота и термоизолационни свойства. Корковите дръжки са по-лесни за възстановяване и могат лесно да бъдат ремонтирани.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ