Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Акция / Грамаж от
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Акция / Грамаж до
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Размер / Дължина
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Размер / Дължина
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Спининг въдици

Спинингът представлява специална риболовна техника, която използва въртяща се стръв, за да се накара рибата да кълве. Спин риболовът се различава от ловенето на муха и захранка главно по вида на въдицата и макарата. На желаещите да практикуват въпросната техника, ние от Рибарчето бг предлагаме богат избор от спининг въдици на марката Delphin. Като официален вносител на продуктите на бранда, ние предлагаме най-изгодна цена.

Особености на рибарската техника и нужното за изпълнението ѝ оборудване

Спин риболовът се практикува и в сладководни, и в солени/морски води. Специалните въдици за спининг се различават по липсата на спусък, прикрепен в основата на пръчката. За тази техника се използват се два вида макари – с отворено и със затворено лице. Главна характеристика на спинингите е обърната конструкция – водачите и макарата се намират от долната страна на пръта.

На първо място е нужно да уточним, че цялата еволюция на спин-въдиците може да се раздели условно на два етапа - преди въглеродните влакна да бъдат използвани като основен компонент за тяхното производство и след появата на карбона. Строго погледнато, няма ясна граница между тези два периода, но в действителност въдиците на основата на карбонови нишки у нас станаха реално достъпни някъде в началото на 90-те години на миналия век.

Преди този период, болшинството родни рибари бяха принудени да ловят с пръчки от фибростъкло и дори с нещо още по-архаично, според сегашните разбирания. Материали, в които липсата на свързващо вещество се вижда с просто око, бързо се износват. Износването се появява в средната част на горното коляно. Първо се напука външното покритие, след което фибростъклото буквално изпада от пукнатината и в резултат пръчката се чупи на въпросното  място.

Днес карбоновите спининг въдици за щука дават максимална увереност, че вложените в покупката пари, гарантират дългосрочно и безпроблемно използване. През 80-те години на миналия век масово са се използвали пръти от слепен бамбук, появили се значително по-рано от „стъклените”. С почти сходни характеристики, бамбуковите са продавани на по-високи цени. Понякога многократно по-високи.

Показателно е, че спинингите от слепени бамбукови влакна до последно са присъствали в асортимента на английската фирма Hardy, която през по-голямата част от историята си е била считана за елитна. Бамбукът притежава предимството да е лек и гъвкав – качества, необходими за удобното изпълнение на въпросната риболовна техника.

Какво е чувствителността?

Предлагайки висококачествени спининг въдици на достъпна цена, за нас е важно да ви запознаем изчерпателно с тяхната история и технически параметри. Познавайки добре въпросната модификация, за вас, нашите клиенти, ще бъде доста по-лесно да определите дали точно тя ще ви свърши добра работа. Правилният избор на въдицата е гаранция за богат улов и пълно удовлетворение от вложените усилия и средства.

Важен показател за функционалната пригодност на спинингите е „чувствителността”. В миналото „чувствителна” е наричана съответната спининг въдица за кефал, например, която, предимно чрез визуално възприятие е предавала максимум информация за случващото се с примамката - нейния ход, игра и захапване.

Визуалното възприятие се отнася предимно до върха на спининга - той е бил този, който е служил като основен индикатор за наличие на подвеждане и захапване на стръв. Ако директно в ръката, която държи пръта нещо е било предадено, то е било в много отслабена форма. Всъщност, дори днес върхът на самата въдица за спининг от брега остава един от източниците на информацията, но ролята му съвсем не е изключителна.

С появата и подобряването на карбоновите пръти, все по-голямо значение започва да придобива не визуалното, а мускулното възприятие на провода и кълването на рибата. Истински чувствителната спининг въдица за щука дава възможност, без стрес, без да се гледа върха и линията, ясно да се усети всичко, случващо се с примамката.

Въпросното качество е изключително важно не само по време на риболов, но и на тъмно, както и за хора с несъвършено зрение. Сензитивността на ръцете прави риболова по-удобен и по-малко уморителен, особено за джиг спининга. В допълнение, засичането чрез мускулни рецептори значително съкращава времето между захапването на стръвта и ударите на рибата.

Тук не говорим само практически опит в риболова, но и за данните от неврофизиологичната наука. Ръката реагира по-бързо на онова, което пряко усеща, отколкото когато окото влиза в ролята на приемник на информация. И въпреки всичко, чувствителните за окото въдици за спининг риболов са били, са и ще бъдат търсени. Още повече болшинството от тях принадлежат към евтиния/народен клас, така че търсенето няма да намалее скоро.

В случай че изборът ви клони в посока на въдиците, чиято чувствителност е „в ръката”, следва да имате предвид няколко принципни момента. При равни условия, по-чувствителната спин пръчка ще бъде тази, направена от повече модулен материал. Модулът първоначално означава модул на еластичност на Юнг, известен от физиката.

Макар информацията да изглежда твърде задълбочена и ненужна, на лице е един важен момент, който си струва да отбележим, а именно: Различните компании, предлагащи на пазара спининг въдици за морски риболов (както и за сладководен), използват различни системи за количествено определяне на модулността на техните пръти.

С други думи, само пръчки на една компания могат да бъдат директно сравнявани по отношение на декларираната модулност. Нещо по-важно - модулът на еластичност е вътрешна характеристика на изходния материал на заготовката. Онова, което се получава на изхода (т.е. готовите пръти) със същия начален модул, може да има значително различна чувствителност, тъй като зависи от други фактори.

Второ. С увеличаване на модула на карбона, цената му се повишава и въпросът за „оцеляването“ става по-остър. Спинингът, изпълнен с високомодулен карбон изисква по-внимателно боравене. Опитите за създаване както на евтини, така и на „звучни“ (т.е. чувствителни поради модулност) пръчки обикновено не са особено успешни.

Напоследък на пазара се появиха немалко китайски изделия от въпросния вид, които изглежда създават приятно първоначално впечатление, но статистиката за разбивките върху тях в крайна сметка се оказва просто неприлична.

Трето. Аксесоарите също допринасят за цялостното усещане на пръта. Водещите пръстени - техният вид, схема на подреждане, материал на рамката - всичко това би могло значително да повлияе на това колко пълноценно бланката на една спининг въдица за пъстърва, например, ще разкрие присъщите си свойства във вече готовия продукт.

Четвърто: Общата чувствителност на спининговото оборудване до голяма степен се определя от свойствата на линията, а не от пръчката и преди всичко от едно специфично свойство, каквото е разтегливостта.

Пето. Дори когато имате наистина „нервна“ спининг въдица с макара и правилна линия в ръцете си, силният вятър и отчасти течението могат да обезсмислят всички усилия за подобряване на възприемането на контакта със стръвта. Ето защо, когато изведнъж се окажете с нов за себе си прът в трудни за риболова условия, не бързайте да си правите изводи.

Тест – как да го разберем?

Съществуват два вида тест на спининг въдица за костур спрямо теглото на използваните примамки - тест на чувствителност и тест на замятане. На голяма част от пръчките долната граница съответства на теста за чувствителност (важно основно при джиг риболова), докато горната граница съответства на теста за замятане, т.е. теглото, превишаването на което не се препоръчва от съображения за безопасност на пръчките.

Не всички обаче са толкова прости. Долната граница също често може да има смисъл по отношение на оптималното замятане, а горната понякога изисква различно тълкуване, и много тук зависи от вида на настройката. Бърза или бавна – коя настройка е по-добра? Думите „бързо“ и „бавно“ не са спонтанни - те имат много конкретна препратка към техните най-буквални значения.

„Бързият“ прът работи рязко по време на хвърляне - интервалът от време между началото на хвърлящия удар и началото на свободния полет на стръвта е минимален. „Бавно“ - на първия етап се огъва силно, а върхът му доста забележимо „изостава“ назад. Затова, когато ръцете ви са се практически установили, прътът се изправя с ускорение и, отклонявайки се по-нататък по посока на хвърлянето, „изплюва“ стръвта. По принцип, бързите въдици спининг правят същото, те по-ефективно използват бавната част на бланка.

 В равни условия, скоростта на примамката в началото на свободния полет е по-висока при хвърляне с „бавна” въдица спининг. Този феномен има просто физическо обяснение: ускоряващата сила, приложена към тялото за по-дълъг период от време, също дава по-голяма изходна скорост. Приблизително същото обяснява и разликата в обхвата на късо и дългоцевно огнестрелно оръжие.

Най-добрата спининг въдица не е непременно „бърза”. Бавните изделия са технологично по-напреднали и по-евтини от „бързите“, макар и просто защото производството им изисква по-малко модулен материал. Обърнете внимание обаче: съществуват съвсем малко наистина „бавни“ модели в асортимента на абсолютното мнозинство от производителите. Има много причини за това, включително силно забележимия наклон на потребителския интерес към по-бързата настройка.

Доколкото може да се твърди, че бързите са най-добрите спининг въдици, то превъзходството им е единствено по отношение на чувствителността, и то само ако разликата в типа на действие произтича от разликата в модулността на материалите на двата пръта. Ако материалът е еднакъв и действието се дължи на съответната геометрия на бланка, едва ли ще забележите разликата в чувствителността на двата спининга.

Друга съществена разлика между бърза и бавна настройка на въдица спининг, е широчината на тестовия интервал. Ако за „бързи“ и „свръхбързи“ спининги са характерни цифри от сорта на: 7-14, 10-20 g, то за по-бавните са съотносими - 5-25 и дори 7-50 g.

Изборът от евтини спининг въдици, който предлагаме, отговаря на потребителското търсене. Нашата продуктова гама се движи основно в ниско бюджетния сегмент, но изгодната цена на изделията ни не означава, че ще направите компромис с качеството, а че ще получите превъзходно риболовно оборудване при по-малък финансов разход.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ