Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Акция / Грамаж от
  0
  0
 • Акция / Грамаж до
  0
  0
 • Размер / Дължина
  0
  0
  0
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Шаранджийски въдици

Този раздел на онлайн магазин Рибарчето ви дава възможност да се запознаете със специалната ни гама шаранджийски въдици. Колекцията ни включва качествени приспособления на много добра цена, основно част от продукцията на словашката марка DELPHIN. Компанията ни е вносител за България на продуктите на въпросния бранд, което ви гарантира максимално изгодни условия и оферти.

Тънкости, гарантиращи правилния избор

Глобалната мрежа предлага неограничен достъп до специализирани онлайн магазини, предлагащи качествено и не съвсем риболовно оборудване. На практика, всеки запален по риболова купувач, има възможност да намери въдицата, отговаряща на неговите цели и бюджет. Онлайн магазините допринасят за удобното и бързо закупуване на необходимите стоки.

Всичко, от което се нуждае клиентът, е да формулира правилно и ясно заявката си, да проучи предлаганите продукти, да добави желаната опция в кошницата и да направи самата поръчка. Продуктът не само ще му бъде продаден, но и незабавно доставен на посочения адрес. Изборът на въдици за шаран обикновено е обвързан с изискването за високо качество. В такъв случай марката е добър показател.

На първо място, шаранджийските пръти следва да бъдат по-здрави и да имат по-големи водачи. Шаранът е едра риба, особено в пика на риболовния си период, достигащ често над 5 килограма. Със сигурност бихте желали да занесете у дома подобен трофей, но без адекватно на водния представител оборудване, тази мечта на рибаря е почти невъзможно да се реализира.

На второ място, най-добрата въдица за шаран би трябвало да гарантира замятане на далечни разстояния – понякога 100 м и повече. Редно е въдицата да позволява на риболовеца да се справи успешно с предпазливи и силни риби, каквито са шараните и другите представители на семейство шаранови.

Според някои експерти, за успешното замятане на дълги разстояния без излишен стрес, е нужно шпула на макарата да бъде изправена към пръта на ниво под ръба 1.5 – 2мм. Редно е да се избере правилно и големината на водачите. Диаметърът им следва да е достатъчно голям, за да се избегне триене на влакното. За да се предотврати усукване и затормозяване на влакното, то трябва да е коректно намотано на шпула.

Грешката да се залага на евтини шаранджийски въдици е очевидна, защото по-важно за богатия улов е не само пръчката да е с достатъчна дължина и здравина, но и ръкохватката да е с нестандартно спрямо другите модели разположение. Здравината е важен показател и той не бива да се изключва. Добрата шаранска пръчка трябва да може да издържи огъване до 90 градуса.

За да закупите правилната въдица за шаран, е необходимо да знаете как да определите точно нейната дължина. Тя трябва да бъде право пропорционална на дължината на замятане. Диапазонът от дължини на въдиците за шарани варира от 3.3 до 4.2 м, а водачите са с диаметър минимум 40-50 mm. Добре подбраният шарански прът гарантира хвърляне на оборудване с тегло от 60 до 150 грама.

Също така е важно да се вземе предвид един много важен момент: за да бъде изборът на някоя от перфектните ни шаранджийски въдици на изгодни цени максимално успешен, трябва да се знае в какви ръце ще попадне. В крайна сметка има различни дизайни за начинаещи, аматьори, професионалисти и практикуващи спортен риболов.

Новаците в риболовните приключения често пропускат, че освен на въдиците, следва да обърнат внимание и на други, не по-малко съществени детайли. Такива са макарата, грузилото, както и материала, от който са изработени водачите и куката. Макарите с байтрънър механизъм са приети за най-подходящи, защото осигуряват двойна спирачна система, позволявайки залагането на няколко такъма, поставени на стойки.

Основни аспекти на идеалното шаранско оборудване

Ако се върнем на самите основи, изборът на шаранската пръчка си остава ключов момент. Не всеки рибар може да си позволи оптимален комплект пръти, но е факт, че въдиците и конкретно качествени шаранджийски въдици са като стиковете за голф. Редно е за всяка ситуация да имаме под ръка подходящия инструмент.

От значение е и мястото, където ще се лови. Ако планирате да посещавате големи езера и язовири, ще ви е нужен прът, пригоден за далечно замятане. Показатели като тест и акция на въдицата се тълкуват погрешно от доста рибари в реалната практика. Да се смята, че голям тест и дълъг прът гарантират дълги замятания е грешка.

Тестът е показател за усилието, което е нужно да се приложи към върха на пръчката, така че той да не се огъне под прав ъгъл. Грубо казано, ако тестът на въдицата е 3 унции, това означава, че при тегло на грузилото също 3 униции, прътът ще се огъне на 90 градуса спрямо бланката.

На практика, дължината на хвърляне се влияе от акцията на пръта. Колкото по-бърза е акцията, толкова по-далеч ще бъде хвърлена стръвта. Качествените, маркови шаранджийски въдици с бърза акция се стабилизират много бързо, пренасяйки мощната инерция върху пръта след замятане. Ще са ви нужни повече тежест и повече усилия, за да огънете твърда пръчка, когато хвърляте.

Обърнете внимание и на позицията на бланка по време на натоварване на пръчката, защото именно в момента на изправяне на пръта се извършва замятането. Колкото по по-бърза е акцията, толкова по-рязко ще се получи изправянето и по-голяма инерция ще се предаде на пръчката. В същото време по-меките шаранджийски въдици, включително тези с по-ниска цена, улесняват играта с рибата.

Те са значително по-чувствителни на дърпане и ще ви доставят невероятно удоволствие от борбата, но с тях трудно бихте могли да хвърлите много далече. В случай че планирате да ловите на не повече от 100м от брега на водоема, е разумно да използвате ПВА торбички и като цяло стандартен риболов. Тогава тест от 3кг и средна акция са идеалният вариант.

По какво се различават самите въдици за шарани? Този въпрос измъчва новаците, но опитните риболовци, притежаващи по един такъв модел в арсенала си, могат с един поглед да направят разликата. Външно шаранджийската бланка наподобява класически спининг. Оборудвана е с макародържател и пропускателни водачи.

Освен това дължината на някои модели е подобна на тази на спинингите, поради което често биват наричани шарански спининги. Класическият модел се различава по формата на ръкохватката. При шаранджийския ръкохватките са две. Те са разположени по дължината на държача – едната в основата, а другата не много по-високо от макародържателя. Така се осигурява удобен захват спрямо дължината на и теглото на бланката.

Съвети за правилно транспортиране

За шаранджийския риболов е нужен цял набор от въдици за шаран, по възможност на по-достъпни цени. И тук не говорим за резервни устройства с различни такъми и монтажи, които се сменят в зависимост от условията и рибата, а за пълноценни титуляри в основния отбор. Основните играчи обикновено са четирима, плюс маркер за изследване на дъното и спод за захранване на точката.

Дори да сте избрали съвсем евтини въдици за шаран, редно е да ги използвате, съхранявате и транспортирате правилно. Интересно е, че по правило точно по време на транспортирането оборудването претърпява сериозни поражения. Затова ще опитаме да предпазим вашата инвестиция от загуби (финансови и емоционални), давайки ви полезни насоки как да превозвате прътите за шарани до и от мястото на ловене.

Твърдият калъф е идеалното приспособление за превозване на прътите. Разумно е да заложите на модел, позволяващ едновременно съхранение на няколко броя, по възможност с отделение за всеки отделен прът. В багажници и ремаркета е почти невъзможно да се намери чисто място за всяка бланка, така че инвестирането в калъф с твърд корпус е разумно решение.

След риболова е нужно да разсъединим водача на кордата от шок-водача. Макар в чантите за съхранение на риболовните принадлежности да има специални отвори за по-дребните детайли на въдицата, практиката показва, че безопасното пренасяне на пръчката се увеличава, когато се свали всичко, което би могло да повреди карбона.

Желателно е също да се снабдите с чанта за съхранение на макарите. Такива ще намерите в специално обособената за целта категория с аксесоари на електронния ни магазин. Макарата е важна част от шаранджйската въдица, така че не си заслужава да жертвате един ключов компонент от съображения за дребни икономии. Цените на марковите ни чанти за макари са доста разумни.

Защо да изберете нашия магазин за покупката?

Имаме пълното основание да смятаме, че предлагаме едни от най-добрите въдици за шаран – тези на словашката марка DELPHIN. Те печелят родния риболовец с високото си качество и достъпна цена. В раздела са представени модели от сериите: ARMADA CARP Black Way от 2 части, CAPRI от 3 части, ETNA E3, включително моделите с коркова ръкохватка, IMPALA Carper, NEXIS CARP и мн.др.

В общи линии можем да кажем, че въдиците са инструмент за игра с рибата, но той служи също и за хвърляне на стръвта. Съвременните технологии предлагат на рибарите широка гама от пръчки, така че да се избере идеалния за всеки човек модел не е толкова проста задача. Сред причините да се доверите на нас, е и възможността да получите навременна и детайлна насока относно избора, спрямо вашите лични изисквания.

Ние знаем прекрасно, че всеки любител на риболова има собствен маниер на ловене и с времето е изградил навик да борави с определен вид приспособления. За да ви предоставим най-добрата въдица за шаран, за нас ще бъде от значение да чуем вашите специфични изисквания.

Консултацията с доказан експерт, каквито са всички членове на екипа ни, ви гарантира задоволство от направената покупка и приятни мигове в преследването на мечтания трофей. Погрижили сме се да предоставим максимално изчерпателна информация за всички продукти, но при нужда от допълнителни разяснения, не се колебайте да се свържете с нас чрез посочените на сайта форми за контакт.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ