Филтър
  • Цена
    лв. - лв.
  • Наличност
    0
    0
    0
    0
    0
    0

Блесни и клатушки

В този раздел сме се постарали да ви предложим оптимален избор от блесни и клатушки. Това са едни от най-популярните спининг примамки за улов на хищни риби. Използвани са от хилядолетия, за което свидетелстват откритите от археолози нефритени приспособления. В каталога ни са представени различни серии на марката DELPHIN, изработени от цинкова сплав и оборудвани с единична кука.

Предназначение и свойства

Болшинството рибари прибягват до употребата на блесни за щука и в това няма нищо случайно. Принципът на работата на блесната се състои във факта, че хищникът, ловейки плячката си, използва предимно визуалните си способности. Поради тази причина примамките са направени от метали, които отразяват слънчевите лъчи на повърхността си.

Движейки се във водата, венчелистчето на въртящото се приспособление наподобява малка рибка - идеална плячка за хищника. Освен това, когато се движи бързо, приспособлението издава някакъв вид звук, който да изглежда привлекателен за рибата ловец. Съществуват много блестящи разновидности и за всеки вид риба се използва определен вид, например блесни за пъстърва.

За правилния избор на изкуствена примамка трябва да се вземат предвид следните съществени фактори:

  • видът риба;
  • размер на рибата;
  • метеорологичното време;
  • прозрачност на водата във водоема;
  • дебелина на влакното;
  • твърдостта на пръта.

Именно комбинацията от тези фактори ще бъде съществена за намирането на оптималната опция за примамка. Видът на рибата определя цвета на външната част на блесната. Например, идеалната блесна за щука от едната страна може да бъде боядисана в багрите на костура. Но има и противоречиви мнения по този въпрос.

Холографските клатушки за риболов също са се доказали във времето. Блестейки на слънцето, те наподобяват естествения цвят и блясък на рибените люспи. Размерът на рибата влияе върху теглото на оловото, както и върху въртящата се способност на клатушката. Ето защо, за улов на щуки, се използват примамки с бавно въртене, докато костурите и пъстървите са привлечени от бързо въртящите се имитации.

Разлики спрямо обхвата на приложение

Скоростта на въртене зависи от размера на блесната, нейното тегло и дебелина. Колкото по-тясна и тънка е, толкова по-бързо се върти. Когато се лови в чиста, спокойна вода е по-добре да използвате примамки с естествен цвят. В езера с тъмна, но спокойна вода медните и жълти вариации ще бъдат най-добрата стръв.

В дъжд и мъгла използвайте лъскава хромирана блесна за щука. Ако ще ловите на големи дълбочини, трябва да вземете предвид факта, че при дълбоко потапяне цветът на стръвта се променя и става все по-тъмен и по-тъмен. Всички примамващи приспособления се отличават по форма. Те биват ротационни, трептящи, триъгълни, цикади, девони, акустични и такива без кука.

Идеята на въртящите се блесни клатушки е, че по време на бърз ход приспособлението се върти около оста си, наподобявайки движението на малка рибка. Качеството на риболова може да зависи и от ъгъла на отклонение на тялото, така че, модел с малък ъгъл на отклонение се смята за идеалната блесна за костур. Тя издава слаби шумове и има минимално съпротивление. Тази примамка се препоръчва да се използва на тихи места, където няма бурно течение.

Примамките със среден ъгъл на отклонение са класически блесни за кефал. Смятат се за универсални, работят чудесно както в спокойна вода, така и в течения, без да залепват и да пропадат на дъното. Тези с голям ъгъл на отклонение се използват за лов на сьомгова риба, като пъстърва. В етап на въртене създават силен шумов ефект и перфектно се съпротивляват при движение срещу течението.

През лятото, като допълнение към най-добрите блесни за щука, можете да използвате изкуствени имитации на бръмбари, ларви, мухи – стримери. Ако отделите въртящото устройство от пръчката, то ще стане трептящо. Идеално е за риболов във води със скалисти и гъсто обрасли брегове. Основните предимства на клатушката  са, че не усуква влакното, удобна е за дълги замятания и има минимално съпротивление при естествено движение.

Ефективността на колебаещите се клатушки за костур може да бъде тествана и през зимата, когато тя ще покаже способността си да привлича цели пасажи от този вид под леда. Има и модели с три остриета, направени от никел, месинг, мед и сребро. Едната им страна е плоска, а другите са разположени под ъгъл една спрямо друга.

Смята се, че това е най-добрата блесна за пъстърва, която може също да се използва за лов на щуки и други големи хищници. Поради специфичното си тегло, този модел е идеален за хвърляне на дълги разстояния, когато се налага да се повежда с дръпване с малки паузи.

Иновации в риболовния свят

Сред иновациите в света на риболова са девоните и акустичните блесни за бели риби. Девоните са изцяло изработени от метал, а средната им част наподобява малко витло с лопатки. Повеждането им е необходимо да се извърши бързо, без закъснения и резки дърпания. За съжаление опитът показва, че девоните извиват влакното със завидна регулярност, което води до неговата деформация.

Една от разновидностите на девоните е акустичната блесна за кефал. Венчелистчето и главата ѝ са изработени от метал. Удряйки се, те излъчват специфичен звън, който примамва рибите. В случай че любимото ви място за риболов е езерце с гъста растителност или прегърбено дъно, тогава перфектният вариант би бил да използвате стръв, която не се закача. Някои от блесните са снабдени с метални антенки, покриващи куката, докато при други куката остава в събрано състояние до началото на кълването.

Грижа и поддръжка на клатушките

Прибирайки се у дома след риболова, е необходимо да приведете в ред инвентара си. Използваните през деня блесни за сом или за друг вид риби следва да се изсушат, да се почистят от отлагания от тиня и да се изтрият до блясък. Ако е необходимо, освежете боята от външната страна на примамките.

Проверете изправността на всички пръстени, защото някои от тях вероятно ще трябва да бъдат заменени. В случай че пръстенът е деформиран, по-добре е да го смените, за да избегнете прекъсване на риболовното влакно следващия път. Огънатите и тъпи куки също трябва да бъдат заменени с нови.

Съвети за правилен избор

За да избереш идеалната блесна за сом, например, е необходимо да познаваш в детайли изкуствените примамки. За лаиците тези лъскави елементи може да изглеждат еднакви, но за рибарите с опит, разликата се забелязва отдалеч. Все пак тези малки устройства са основните примамки за лов на хищни риби.

Съществуват няколко класификации, разграничаващи примамките, всяка от които се основава на определен периметър. Представени са в няколко типа, спрямо техните функции, а именно: трептящи, въртящи се и вертикални. Втората класификация се основава на улова, тоест предполага разделяне на примамките на модели, предназначени за улов на определени хищници – блесни за зарган и т.н.

В третата класификация за основа се приема принципът на действие на блесните, според който те се делят на въртящи се и трептящи (добре познатите ни клатушки за пъстърва, например). На пазара за риболовни принадлежности се срещат и други разновидности – зимни, мухоблесни и девони. Акустичната вариация е също търсено приспособление за примамване на речни хищници.

В нашия магазин се предлагат изключително евтини блесни, но те си имат особености, които ги правят подходящи за определени цели. Основният показател, по който можем да ги разделим е сезонното им предназначение – летни и зимни. Те се различават помежду си не само с общото им наименование, но и с принципите на работа.

И така, клатушките за риболов през лятото се характеризират с хоризонтално движение във водния стълб, което се дължи на конструктивните им характеристики. На свой ред зимните изделия, каквито са някои от нашите блесни за речен кефал, се движат изключително във вертикална посока.

Недостатъци, за които трябва да следите

Един нерядко срещан проблем на по-евтините блесни за риболов е лошото изпълнение на отвора за влакното. Когато купувате тези приспособления онлайн, е доста трудно да видите дефекта, защото в повечето сайтове снимките не показват истинския продукт, а са приблизителна негова имитация. В нашия сайт такъв дефект на продуктите е изключен.

Друг проблем, характерен за нискокачествените риболовни блесни, са нарушенията в пропорциите на теглото. Този дефект е невъзможно да се регистрира, дори когато се купува на място във физически магазин. За жалост, проблемът се констатира във водна среда, а тогава вече е късно за каквато и да е реакция. Изборът е направен, а рекламации, предвид ниската цена, са нерентабилни.

Необходимо е също да внимавате за неправилно отливане на метала по контура на детайла, както и за грапавини по повърхността му. Такива на пръв поглед дребни дефекти могат да се отразят на качеството и количеството на улова. Инвестирайки известна сума в дефектни клатушки за щука, ще се уверите лично, че нито блясъкът им, нито движението във водата е такова, каквото трябва да бъде.

В онлайн магазин Рибарчето не само ще намерите висококачествени и изгодни клатушки за кефал, но и те ще бъдат с качеството, което очаквате и изисквате от новата си примамка. Клатушката на пръв поглед изглежда като обикновена метална плочка, но движейки се във вода, тя прилича на рибка, поради своята форма и ярък блясък.

Ще ви снабдим и с нужните ви клатушки за сом, които привличат хищника не само с външния си вид, но и с характерните си движения. От едната си страна те имат тройник, а от другата – отвор за влакното. Клатушките ни са представени в невероятно разнообразие от цветове, тегло и начин на укрепване. Оборудвани са с качествена закопчалка FASTLOCK MICRO SNAP, гарантираща, че няма да изпуснете своя улов.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ