Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Поводи

Разделът ви предлага богат избор от волфрамови, флуорокарбонови, титаниеви и стоманени поводи с вирбел и карабинка. Продуктите на словашката марка DELPHIN представляват готови спининг монтажи с висока якост на скъсване, завършени с висококачествена тройна кука Mustad. Тяхната безупречна структура и материал ви позволяват да покажете своята примамка на високо ниво дори пред най-внимателните хищници.

Поводът – ключът към успешния риболов

Нито един спининг такелаж не може да мине без повод при лов на хищни риби. Някои рибари използва флоурокарбонови поводи, вярвайки, че най-важна е невидимостта на монтажа. Други залагат на метал, смятайки че силата е по-важна от незабележимостта. Във всеки случай изборът на повод за монтажа е ключът към успешния риболов.

Поводът е един от основните елементи на монтажа, представляващ малък отрязък от някакъв материал, чиято задача е да свързва основното влакно и куката, но не само. Предназначението на поводите включва още:

 • Защита на такелажа на въдицата от зацепи, счупвания, прекъсване на влакното от хищници и износване. Поводът влияе на броя на хвърлянията и на триенето на влакното в подводни препятствия – камъни, рифове, водорасло, клони и др.;
 • Незабележимост във водата - цветът на повода по правило съвпада с цвета на водата и има по-малък диаметър от основното влакно;
 • Малкият диаметър (тънкост) позволява на силиконовата примамка да бъде по-пъргава и да се движи естествено във водна среда, което привлича плячката;
 • Дава възможност за бърза смяна на куката.

Сред основните характеристики на поводите е якостта им на скъсване. Този параметър обикновено описан на опаковката на всеки продукт. В случай че поводът е направен самоделно, степента на натоварване се определя с експерименти. Друга основна характеристика е гъвкавостта на риболовния повод, която влияе на играта на примамката. Този показател не е толкова важен при използване на големи примамки.

Поводите се предлагат в широка цветова гама. Цветът се избира спрямо избора на водоема. Сред съществените параметри е и диаметърът, защото той влияе пряко на якостта на скъсване на повода. По принцип колкото по-висок е този показател, толкова по-лоша е играта на примамката. В същото време, колкото по-малък е диаметърът, толкова по-голяма е вероятността за скъсване на повода.Диаметърът на поводния материал трябва да се съчетава добре с куката.

Дължината на различните поводи за риболов е различна. Тя играе ключова роля при хвърляне на примамката на далечно разстояние и оказва влияние на улова. От това колко дълъг повод ще използвате зависи също захранването на рибата, когато става въпрос за лов на шаран. Дължината на повода за въдица Болонез варира от 2,5 см до 45,5 см; за мач въдица - от 2,5 см до 45,5 см; за улов на малки риби подходящата дължина е от 8, 5 до 10 cm.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ