Филтър
  • Цена
    лв. - лв.
  • Размер / Дължина
    0
    0
    0
    0
    0
  • Наличност
    0
    0
    0
    0
    0
    0

Силиконови примамки

Настоящият раздел представя една наистина внушителна селекция от силиконови примамки. Изкуствената стръв е предпочитано от спинингистите решение за лов на хищници по ред причини. Най-простото обяснение за тяхната популярност е удобството по време на използването им, комбинирано с чудесното им поведение във водата.

Продуктите включени в нашата колекция са дело на марката DELPHIN, на което се дължи отличното им качество, забележителната визия и ниската им цена.

Кой вариант да изберете?

Отдавна никой не се съмнява в ефективността на силиконовите изкуствени примамки. Те заемат почетно място в арсенала на най-опитните спинингисти. Начинаещите риболовци също с удоволствие ловят със „силикон“, но в същото време често имат въпроси. От кои фактори да се ръководят в избора на примамката? Как, какво и къде да използват, за да постигнат най-добри резултати?

За да помогнем по някакъв начин на тези, които тепърва усвояват въпросния вид приспособления, ще опитаме да дадем някои отговори относно избора на силиконовите примамки и особеностите на тяхното използване. На първо място е редно да посочим какви видове съществуват, защото тук разнообразието е сериозно.

Силиконите са разработени под формата на: туистери, виброопашки, червеи, октоподи, охлюви и всякакви ракообразни. Целта на изкуствената примамка е да имитира различни по вид живи организми, като изборът зависи от вида на хищника, който ще се лови. Логично е да изберете имитация на любимото му лакомство, тоест, примамката трябва да прилича на плячката, обитаваща същата водна среда.

Голяма част от тази група примамки за риболов са направени от ядлив силикон. Материалът е специален с това, че в състава му влизат аминокиселини и вкусова добавка, изпълняваща ролята на атрактант, както и сол и рибено масло. Атрактантът има задачата да привлече рибата с аромата си, като за създаването му се използват естествени или изкуствени/ синтетични аромати.

Естествена суровина за добиването на антрактант са някои видове насекоми, паяци, раци, бозайници и риби, чиято среда на обитание са водораслите. Неслучайно носители на такъв привличащ аромат са силиконовите риболовни примамки, които имат външна прилика с естествения приносител на атрактанта.

Важно е да познавате характера и предпочитанията на рибата, за да изберете правилно изкуствената стръв. Например, в магазина ни ще намерите чудесни примамки за пъстърва, какато и такива за други водни хищници. Ако се чудите кога да ги използвате, то към употребата им можете да пристъпите винаги, когато потенциалната плячка е неактивна и не ви радва с кълване.

За начинаещите спинингисти ще вмъкнем леко уточнение: ядливите силикони не се използват като заместител на захранката – те не служат за храна. Идеята е, че след като сграбчи стръвта, рибата не я поглъща, а започва да я смуче, наслаждавайки се на вкуса. Усещайки нещо нередно, тя бързо я изплюва, затова е важно да направите подсечката навреме.

Има различни ядливи примамки за костур, които се различават по начина на добавяне на атрактанта. Някои са импрегнирани на по-късен етап с въпросното вещество, докато при други, то е заложено на етап производство. Положително качество на стръвта от такъв материал е дългият срок на годност, при който той  не губи основните си свойства. За целта е нужно силиконите да се съхраняват в херметически затворен контейнер, фабрична опаковка на производителя или поне плътно затворена кутия.

В търсене на идеалните примамки за кефал например, риболовците често забравят, че има по-важни фактори, които определят приложението на дадена разновидност. Силиконите се делят не само на ядливи и неядливи, но и на активни и пасивни. Риболовните условия са определящи за избора, като за тиха и спокойна вода добър избор е пасивната примамка, а активната се използва във води със силно течение.

Нека обърнем внимание на плюсовете и минусите на ядливата изкуствена стръв. Предимствата ѝ се състоят в това, че рибата, погълнала предполагаемата плячка не разпознава веднага измамата. Друг плюс е реализмът в играта на примамката и силно изразените ѝ привличащи свойства. Надеждното фиксиране спрямо живия аналог е друго предимство. Недостатък е единствено възможността за бързо изсъхване, ако се пренебрегват правилата за съхранение.

Щуката - № целеви хищник

Щуката е сред големите риби, преследвани от болшинството спинингисти. Съществуват множество способи за улов на този екземпляр, а също и множество класации, определящи десетте топ примамки за щука. Всеки риболовец, който е тествал различни видове силикони ще ви каже обаче, че за добрия избор визията и вкусът им имат несъществено значение.

По-важно е примамката да бъде лесна за хвърляне и да закачва и задържа надеждно трофея на куката. Важно е също стръвта да се извлича от устата на рибата без да я наранява. Поради тази причина повечето спинингари използват единична кука, вместо тройник. Трудно бихте уловили щуки с примамки за сом. Стръвта следва да е привлекателна конкретно за щуката и да работи във всяка възможна ситуация.

Силиконите отговарят на всички горепосочени критерии и в повечето случаи са по-ефективни от всички останали способи. Това е особено валидно за специалните силиконови примамки за щука при риболов на средни дълбочини и в плитки води. Най-популярна и ефективна си остава комбинацията от силикони и джиг глави. В класации топ 10, те обикновено заемат първите пет места.

За лов на щуки могат да се използват два вида силикони – виброопашки и туистъри. Виброопашката прилича на малка рибка, каквато щуката и другите хищници обичайно използват за храна. Състои се от високо обемно тяло, долният ръб на което наподобява кил, а опашката е във формата на копито.

Опашката се колебае/вибрира, когато примамката се движи във водата, така че тя играе дори на равномерно олово. В лова на щуки със силикон, най-добри резултати могат да бъдат постигнати, когато стръвта се движи неравномерно във водата, подскачайки.

Туистерите не рядко се определят и като класическа примамка за сом. За разлика от виброопашката, туистерът не имитира външно нито един от хранителните обекти, познати на хищниците от нашите водоеми. Той се състои от цилиндрично тяло, което е покрито с ребра, и опашка.

Ребрата могат да бъдат или плитки и широки, или тесни и високи. Формата им определя естеството на вибрациите, които усукването създава във водата по време на движение. Много зависи и от формата на опашката - нейната дължина и височина. Дългите, тесни въртящи се опашки играят често и плитко, докато широките осигуряват по-бавна и мощна игра.

Ако приемем, че туистърите и виброопашките са активни силиконови примамки за костур, то червите принадлежат към групата на пасивните. Това означава, че те нямат собствена игра, тоест, не са особено привлекателни за хищниците на равномерна тежест. Силиконовият червей има тясно, удължено тяло, което може да достигне 30 см дължина.

Големият размер на стръвта не бива да ви плаши - именно големите модели са жадно нападани от щуки с приличен размер. Въпреки факта, че стръвта няма собствена активна игра, тя привлича отлично щуките и другите хищници. Червеят е също идеален силикон за костур. Обезателно трябва да го имате в арсенала си и да го използвате, когато туистерите и опашките не дават нужния резултат.

При избора на цвета на стръвта трябва да се вземат предвид два фактора - осветеност и прозрачност на водата. В облачни дни използвайте по-леки и ярки модели. Съответно в слънчево време първо е добре да опитате неутрални цветове и тъмни изкуствени примамки за щука. Също така ярките модели работят по-добре в кални води, тъй като са по-видими за рибата в такива условия.

Предимства и недостатъци на силиконовата стръв

Използването на силикон за примамки е сравнително нова технология, която бързо се наложи като  фаворит сред спинингистите по целия свят. Силиконът има две основни предимства - достъпна цена и висока уловимост. Продуктите от такъв материал са доста евтини, така че можете да си купите десетки от тях.

За разлика от воблерите или висококачествените блесни, не би било трагедия ако изгубите примамката - затова силиконът е подходящ за риболов в агресивна среда. В същото време с правилното им подаване силиконите осигуряват отличен улов в почти всякакви условия. Основен недостатък на силикона е неговата мекота и чупливост. Примамките се режат доста лесно от зъбите на щуката и бързо влошават състоянието си при активно кълване.

Кое е най-важното за този вид риболовни продукти?

Вероятно някой опитен рибар ви е посъветвал да опитате силиконовите изкуствени примамки за пъстърва, вместо обичайните приспособления. Това може би е и причината да посетите настоящия раздел на електронния ни магазин. Според експертите, силиконитете не отстъпват по качество на класическите, а в много отношения дори ги превъзхождат.

Риболовът с тяхна помощ е много ефективен. Тази примамка е необходима за спининг риболова. Целта ѝ е да имитира успешно риби, жаби и други живи организми, с които се храни хищникът. Стръвта от въпросния вид е отлична не само на дълбочина, но и в участъци с насечено дъно. С подбора на качествен силикон за пъстърва, ще успеете да примамите тази срамежлива риба, имаща навика да се крие под речните камъни.

Как да удължите живота им?

В случай че сте закупили голям брой примамки за бяла риба, е нужно да ги съхранявате и поддържате в отлично състояние, за да изпълнят на 100% своето предназначение. За да могат продуктите да запазят качеството си по-дълго, експертите препоръчват силиконовите продукти да се съхраняват правилно.

Първото нещо, което е задължително да направите, е да закупите специален контейнер за съхранение. Обикновена кутия няма да ви свърши работа и силиконът може да влоши качеството си. Имате нужда от специален контейнер, какъвто се продава в риболовните магазините – в нашия със сигурност ще намерите подходящо решение. Неговата особеност е, че създава оптимални условия за силиконовия материал, като спомага за поддържане на неговото качество.

Не е редно да съхранявате силиконова примамка за щука или друг хищник в общ контейнер с продукти в различни цветове. Смесването им може да доведе до нежелано оцветяване, което ще направи голяма част от примамките неизползваеми. Правилният метод на съхранение е зелените в един контейнер, жълтите в друг и т.н. Предназначението и видът са от второстепенно значение.

Задължително следете за чистотата на силикона и поддържайте контейнера в изрядно състояние. След всяка употреба, вашите изкуствени примамки за кефал трябва да се измият внимателно под течаща вода и да се подсушат. Мръсотията, пясъкът и водораслите трябва да се премахнат напълно. Материалът има свойството да поглъща миризми, а това ще го направи непривлекателен за водните обитатели.

Обхватът на приложение на тази група продукти е изключително широк. Можем да ви предложим отлични примамки за морски риболов, както и такива за лов на шаран. Ако си търсите перфектни силиконови примамки за пъстърва, то разделът е идеалното място, в което ще намерите множество подходящи за целите ви решения.

В каталога ни ще откриете отлични силиконови примамки за пъстърва на марката DELPHIN, чиито качества са впечатлили не един и двама почитатели на спининг риболова. Онлайн магазин Рибарчето е мястото, където класическите риболовни приспособления и иновативните разработки са еднакво добре представени.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ