Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Размер / Дължина
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Макари

Макара Catkong MOBY 60
Макара Catkong MOBY 60

Очаква доставка

Макара Delphin CORZAR 8T 6+1
Макара Delphin CORZAR 8T 6+1

Очаква доставка

Макара Delphin DARX 12T
Макара Delphin DARX 12T

Очаква доставка

Макара Delphin ELIXIR 2000
Макара Delphin ELIXIR 2000

Очаква доставка

Макара Delphin EXYL 70 Y body
Макара Delphin EXYL 70 Y body

Очаква доставка

Макара Delphin INOX 70
Макара Delphin INOX 70

Очаква доставка

Макара Delphin IXTREK 2T
Макара Delphin IXTREK 2T

Очаква доставка

Макара Delphin MAMUT 10000
Макара Delphin MAMUT 10000

Очаква доставка

Погрижили сме се да ви предложим оптимален избор от висококачествени риболовни макари. Тази част от риболовното оборудване има огромно значение както за добрия улов на целевия вид риба, така и за цялостното ви изживяване по време на риболовните ви експедиции. В раздела са представени отново продукти на словашката марка DELPHIN, чието съотношение цена/качество вярваме ще отговори на високите ви изисквания.

Как да изберете подходящия за целите ви модел?

Пазарът на рибарски принадлежности предлага на любителите на риболова широка гама от всякакви марки и модели макари. Всеки модел има свой набор от безспорни предимства, както и други също толкова важни характеристики. Конкретно за спининговото оборудване, макарата е може би най-важният елемент.

Днес основна задача на въпросния детайл е не само да осигури максимален запас от съответното риболовно влакно, но и да добави известна степен на чувствителност на спининга, като с това помогне на рибаря да измъкне улова си. По своята конструкция и принцип на работа, макарите се делят на три базови типа:

 • Инерционни – те се считат за едни от най-популярните макари за риболов, защото още нашите дядовци са ги използвали. По време на работа с тях е нужно да се наблюдава внимателно влакното, така че при хвърляне на стръвта на особено големи разстояния да не се образува така наречената "брада";
 • Безинерционни – смята се, че са най-разпространени в спининг риболова. Сред безспорните им предимства се открояват силата и тяхната практичност. Поради факта, че този модел принадлежи към групата на универсалните скрипци, те се използват както в ултралайт, така и в добре познатия на риболовците тролинг;
 • Мултипликаторни – прието е да се използват основно по време на активен тролинг. Мултипликаторната макара за риболов е идеална за джигинг и улов на костур през нощта. Имайки предвид някои характеристики на дизайна, дори неопитен рибар е в състояние да усети дори съвсем леко докосване на рибата до стръвта. Освен това, мултипликаторните модели успяха да докажат своята ефективност при изпълнението на свръхдълго замятане на стръвта, независимо от избрания тип водоем.

Има няколко показателя, на които следва да се обърне специално внимание, когато се избират макари за въдици. Спининговите въдици изискват по-задълбочено проследяване на въпросните параметри, а те включват: Гладкост на хода; габарити на макарата; фрикционна спирачка, тегло.

Плавният ход е изключително важен параметър. Благодарение на него е възможно не само да се изпълни акуратно процеса на намотаване на влакното, но и да се усети напълно самата стръв и нейната игра. Хвърлянето на избраната примамка на голямо разстояние зависи предимно от гладкия ход на скрипеца.

Габаритите – за рибарите с опит е ясно, че този показател зависи в голяма степен от вида риба, който ще се лови в определен водоем. Неслучайно размерът присъства в наименованието на всяка макара от чудесната ни колекция. По този начин ще можете бързо да прецените дали конкретният продукт отговаря на вашето търсене, и ако да – да отворите съответната страница и да се запознаете по-подробно с неговите характеристики.

Смята се, че фрикционната спирачка е един от ключовите параметри на съвременните скъпи и евтини макари за риболов. С нейна помощ можете да уловите и голям хищник, и малка риба на тънка корда. Ще е нужно обаче предварително да потренирате у дома, за да настроите правилно фрикционната спирачка. По правило настройката е разположена в предната част на макарата или зад нея.

Теглото е параметър, който следва да изберете след като сте вече наясно с какъв вид въдица възнамерявате да ловите. Този начин на избор ви позволява да постигнете нужния баланс. Предполага се, че разделът ви интересува, защото желаете да оборудвате някоя от въдиците с една от макарите, които сме селектирали специално за вас. В случай, че се нуждаете от съвет относно въпросния показател, не се колебайте да се свържете с нас.

Какво включва категорията?

Главната категория, представяща цялата ни гама рибарски макари, съдържа три подкатегории, представящи поотделно две специални разработки – байтрънър макарите и тези с преден аванс. Третият подраздел е посветен на аксесоарите, предназначени за правилно и безопасно съхранение и пренасяне на въпросните компоненти на риболовното ви оборудване.

Отделните подкатегории ви позволяват да се фокусирате единствено върху технологията, която ви интересува. Моделите с байтрънър система биха могли да затруднят по-неопитните и незапознати риболовци, което би усложнило избора им и евентуално би могло да доведе до изцяло погрешна покупка.

На тях ще обясним в резюме: Байтрънърът е особено полезен при ловене на едра риба с фидер въдица или с обикновена дънна екипировка. Байтрънър механизмът ви позволява да ловите едновременно с няколко такъма, без да се притеснявате, че ако голям екземпляр клъвне, той ще прекъсне влакното, а може би и ще повлече въдицата ви във водата.

С него не е нужно да държите пръчката в ръце, докато ловите, което е и практически невъзможно, когато се използват няколко въдици едновременно. След замятане на стръвта, пръчките се оставят на стойка в очакване рибата да започне да кълве. Байтрънърът, вграден в рибарска макара, спокойно би могъл да се нарече допълнителна спирачна система.

Той изключва триенето и позволява равномерно развиване на влакното от шпула, в случай че големи риби започнат да кълват, и то без участието на рибаря. По този начин механизмът предпазва оборудването от счупване, а понякога и от повличането на всички такъми, заедно с пръчката във водата.

Конкретно за шаранджиите, байтрънърите са най-добрите макари за риболов. Продуктите на марката DELPHIN имат предимството да са финансово достъпни и изключително ефективни в изпълнението на основната им задача. Благодарение на перфектно балансирания им ротор, работата им е максимално плавна, а металната шпула е с достатъчна дълбочина и има достатъчно пространство дори и за по-голям обем навиване.

Delphin е предпочитана марка риболовни макари сред родните рибари. Риболовът, при който въдицата е постоянно в ръка изисква лекота на оборудването. Тя трябва да е налична у всички негови елементи. Словашкия бранд е изпълнил перфектно въпросната задача, осигурявайки лек карбонов корпус на своите изделия и голяма част здрави пластмасови детайли.

Сред множеството видове макари за риболов, предлагани в онлайн магазин Рибарчето, изпъкват моделите от няколко серии на марката. Сред тях са сериите: ANARCHY, NORD, TEKNA, MOBY, AGON, AMBER, BIGBOY, CarboLite, CHILLI и др. В случаите, когато не са ви напълно известни характеристиките и приложението на даден модел, а също и неговата съвместимост с вашите нужди, не се колебайте да ни потърсите за съвет, експертна насока и допълнителна информация.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ