Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Размер / Дължина
  0
  0
  0
  0
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Байтрънър макари

Финансово изгодни, но с превъзходно качество – колекцията ни от шаранджийски макари ще покрие изискванията на дори по-взискателните ни клиенти. В раздела, посветен на един изключително важен компонент на риболовното оборудване, ще попаднете на отличниците сред продуктите на словашката марка DELPHIN. Като един от водещите вносители за България на продукцията на словашкия бранд, ние можем да ви предложим най-добрата цена.

Какво представлява технологията и за кого е подходяща?

Байтрънърите представляват специален механизъм, позволяващ едновременно залагане на няколко въдици, закрепени на стойка. Обикновено макарите от този вид се използват с фидер въдици и друга екипировка за дънен риболов. Механизмът дава максимално спокойствие, че рибите, захапали стръвта няма да скъсат влакното или да повлекат въдиците ви във водата.

Какво всъщност се случва с монтирането на такъв елемент на специалните шарански макари? Байтрънърът изпълнява функцията на допълнителна спирачна система, която деактивира триенето и осигурява равномерно развиване на влакното от шпулата, щом масивен екземпляр захапе стръвта, при това без участието на рибаря.

Системата за защита има за цел да защити риболовното оборудване от повреди и загуба. Наличието ѝ е особено полезно, в случай че рибарят се намира на разстояние в момента, в който рибата почне да кълве и няма възможност да вземе незабавно нито една от заложените въдици в ръце. Уловът на шарани е свързан пряко с използването на такъв тип скрипец.

Пълната стойност на въпросното приспособление може да бъде осъзната, когато на куката се хване голям шаран, мряна и всяка друга силна риба, притежаваща достатъчно сила да прекъсне незабавно кордата или да потопи всички въдици на дълбочина. Най-често такива механизми се използват за улов на шарани, защото именно този вид риба достига внушителни размери и притежава достатъчна сила и скорост, за да разстрои по-бавния рибар.

В такива случаи специалната шаранджийска макара с Biterunner действа като незаменим помощник на риболовеца, осигурявайки му необходимото време да види кълването, да се приближи до пръта, и изключвайки байтрънъра, да започне да играе с трофея с помощта на фрикционната спирачка.

Много хора смятат, че механизмът се среща единствено в безинерционните скрипци за спининг – други модели не са оборудвани с такава спирачна система. Всъщност, принципът на действие на механизма осигурява изключване на фрикционното устройство, така че да се позволи на рибата да развие свободно влакното от шпула. Тоест, когато байтрънърът е включен, спирачният механизъм на фрикциона не е задействан.

По тази логика, можем спокойно да заявим, че biterunner, инсталиран на безинерционно устройство с фрикционна спирачка, се явява най-ефективното приспособление, притежаващо двойна спирачна система, която помага изключително много за улов на големи риби. И тъй като шаранът е един от едрите трофеи, става ясно, че с въпросните устройства са оборудвани специалните макари за риболов на шаран.

Външно, макарите от въпросната разновидност се отличават по наличието на допълнителна скоба в задната част на корпуса, и по-рядко, на допълнителен лост отстрани. С тяхна помощ се осъществява включването и изключването на механизма. Фрикционното устройство на подобни безинерционни модели по правило се намира в предната част.

Нужно е също да се отбележи, че тази група макари за шаран се оборудват с по-голяма шпула.Този факт се дължи на необходимостта да се използват максимално здрави и силни влакна. Опитните рибари са наясно с необходимостта от именно такъв тип екипировка. Тя им позволява да се движат около зоната на водоема, без да се притесняват, че рязко дърпане на кълвяща риба може да ги изненада.

Ето една примерна схема на действие от страна на рибаря, в случай че все още не сте напълно наясно какво е байтрънър:

 • Преди замятането е необходимо да се регулира фрикционът. За да се изпълни подобно действие, е нужно да се закрепи края на кордата за дърво или друга стабилна опора, след което рибарят издърпва въдицата към себе си и встрани. Регулирането на механизма изисква да се положат необходимите усилия;
 • При подготовката на мястото за риболов следва да се обърне специално внимание на укрепянето на шаранджийските стойки. Те не бива да се тресат, обхващайки само теглото на въдиците – редно е да се закрепят стабилно;
 • След хвърляне на примамката се осигурява леко натоварване на кордата и се включва байтрънъра на макарата;
 • След монтиране на съответния такъм, се преминава към подготовката на следващия. Принципът на действие е същият;
 • Когато рибата започне да кълве, кордата ще започне да се развива, което се вижда с просто око. Тогава следва да се вземе въдицата, да се изключи байтрънърът и да се проведе контролна подсечка;
 • Всъщност, при завъртане на ръкохватката, байтрънърът се изключва автоматично и се задейства спирачният механизъм на фрикциона;
 • По-нататък е нужно да се поведе рибата по обичайния начин с помощта на въдицата и фрикциона.

Важно е да се знае, че добрите макари байтрънър позволяват да се регулира тяхната работа, както и работата на фрикционният механизъм. Това се прави с помощта на специален регулатор, монтиран от задната страна на макарата. Въпросната настройка помага да се задейства механизма само при кълване на наистина големи риби.

С правилно отрегулирани фрикцион и biterunner, макарата ще работи ефективно в автоматичен режим, удържайки трофея на куката до намесата на рибаря. Важно е също да се отбележи, че висококачествените механизми на утвърдени марки, каквато е DELPHIN, са придружени от подробни инструкции за употреба и съвети за правилна поддръжка на въпросния технологичен продукт.

Плюсове и минуси

Както много други риболовни приспособления, и специалните шаранджийски макари байтрънър имат своите безспорни предимства, но и някои недостатъци. След положителните характеристики може да се изтъкне свободата, която устройствата дават на рибарите докато чакат целевата риба да започне да кълве.

Не е необходимо да сте постоянно близо до въдицата и дори да я държите в ръце. Механизмът значително понижава натоварването върху използваното влакно и макарата в случай на рязко захапване и по време на последващото улавяне на трофея. Дори съвсем евтини шаранджийски макари, използващи съответната технология, работят много гладко, практически без вибрации, което дава не само допълнителен комфорт, но и повишава чувствителността и предвидимостта на поведението на оборудването.

Байтрънърите дават допълнителна гаранция, че скъпите риболовни приспособления няма да бъдат повредени или безвъзвратно загубени. С тяхна помощ шансовете за улов на наистина впечатляващи риби се увеличават значително, а нали именно това е целта на запалените риболовции и особено на шаранджиите.

Сред недостатъците на тези видове макари за шаранджийски риболов най-ярко се отличава повишеното тегло. Теглото на модел от въпросния вид е доста по-голямо, отколкото това на конвенционалните модели, въпреки че на фона на мощното шаранджийско оборудване подобен недостатък не е толкова забележим.

По-високата цена е друг минус за някои рибари, но тя се дължи на добавянето на допълнителен компонент в устройството на макарата. Въпреки повишената гладкост на хода, такъв модел шаранска макара има по-малък експлоатационен живот от конвенционалната. Тя има по-голям брой съставни компоненти и като цяло конструкцията ѝ е по-сложна.

За да се управлява добре такова устройство, е нужен известен опит и придобиване на съответната рутина. Само опитни риболовци умеят да боравят правилно с макарите, принадлежащи към biterunner технологията. Затова и екипът ни призовава движенията и управлението да бъдат предварително отработени в неактивна среда.

В заключение, не можем да не отбележим универсалното приложение на специфичните байтрънър макари. Те спокойно могат да се използват в качеството им на конвенционална безинерционна разработка, ако се приложи изключване на байтрънъра. Разликата е единствено в повишеното тегло на приспособлението.

Макарите, представени в раздела принадлежат към няколко серии на марката DELPHIN, сред които: NORD, TEKNA, AMBER, ANARCHY, MODECO, NUGET, OXYD и YORK. Имате възможност да закупите и допълнителна шпула за съответния модел макара.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ