Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Кохери

Едва ли има запален рибар, който не е добавил кохер към риболовното си оборудване. На този важен инструмент, тук в онлайн магазин Рибарчето, сме посветили специална категория. Представени са кохерите на словашката компания DELPHIN от най-добрите серии на марката. Ще ги срещнете в класическа форма и извити, както и в широк диапазон от размери – 13, 15 и 17.5 см. Серията LUXO включва и модел от 18см. Предлагаме най-изгодни цени.

Какво представлява инструментът и каква функция изпълнява?

Едва ли има спорт или хоби, в който да се използват толкова много инструменти и специални приспособления, колкото риболова. Ако се замислим, риболовът включва използване на богат асортимент от риболовни принадлежности, които е добре да бъдат винаги под ръка на рибаря, за да може той бързо и правилно да изпълни всяка операция.

Сред най-често използваните приспособления, и тези, които никой рибар не би искал да забрави да вземе със себе си на брега на водоема, са риболовните кохери. Другото наименование, с което кохерите са познати, особено в англоезичните страни, е „форцепс”. Форцепсът е хирургичен инструмент, чиято конструкция и приложение се припокрива почти напълно с тази на кохера, така че името не е избрано случайно.

Кохерът е инструмент с ножичен механизъм, иглоподобен остър връх и клампиращи зъбци. Използва се предимно за безопасно освобождаване на рибата от куката, но в риболова на муха рибарите използват кохера и за изваждане на мухата от кутията, а също и за да я придържат здраво, докато я закачват на водача или на върха.

Трудно е да се каже със сигурност кой е въвел практиката да се използват практичните кохери за риболов, но в риболовните среди битува подозрението, че това е бил лекар, запален риболовец, който, работейки с инструмента в ежедневната си практика, просто е решил, че той ще му бъде също толкова полезен при подготовка на такъмите и най-вече – при освобождаване на рибата от куката.

В зависимост от това колко добре е закачена уловената риба на куката, тя би могла да се освободи и без употребата на кохер. За съжаление, в повече от случаите рибите не са добре закачени. Независимо дали кукичката се е закачила добре за долната челюст, дълбоко в гърлото, или някъде във външната плът на рибата, кохерът ще помогне за бързата екстракционна операция.

Наличието на прав или извит кохер, закупен на нищожна цена, улеснява не само рибаря, но и рибата, спестявайки ѝ излишни страдания. Кохерите на марката DELPHIN са надеждни, ергономични и удобни. Проектирани са с по-широки уши за пръстите, така че да бъдат удобни на всеки, и са изработени от висококачествена неръждаема стомана.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ