Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Светещи ампули

Риболовът нощем е не по-малко вълнуващ от дневния, а в определени периоди от годината (по време на летните жеги и засуха), той може да бъде изключително ползотворен. Почитателите на нощните ловни мероприятия ще открият в каталога ни и така необходимите им светещи ампули за фидер и риболов на плувка. Асортиментът ни включва чудесни продукти на словашката марка DELPHIN.

Приложение и свойства

С появата на светодиодните фенери, стационарните фонари, електронните сигнализатори за кълване и светещите пръчки – Light Stick, риболовът през нощта стана много по-удобен и визуален. Ампулите са важна част от риболовното оборудване. Те могат да се намерят в разнообразие от форми, цветове, дължини и диаметри. Предлагат се на ниска цена в херметически запечатани опаковки и са изключително лесни за използване.

„Светулки”, „fishing light stick”, „червеи” – в различните страни ампулите имат различни наименования. Тази интересна разработка има сравнително сложна конструкция. Ампулата представлява пластмасова капсула с течност „А”, вътре в която има стъклена тръбичка пълна с друг вид флуид – течност„Б”.

За да започне да свети, ампулата трябва да се счупи, при което течностите „А” и „Б” започват да си взаимодействат. В следствие на това въздействие стартира процес на нажежаване, който обикновено трае до 15 часа. Яркостта на сиянието е максимална в началото и постепенно намалява. Сиянието осветява добре риболовната зона, затова рибарите винаги вземат със себе си светещи ампули за плувки, отправяйки се на нощна експедиция.

Принцип на работа на светещата ампула

Сред част от рибарите битува мнението, че „светулките” са опасни както за човека, така и за околната среда, следователно и за рибата. Такова мнение показва явно неразбиране на самата технология, но то не е и съвсем безпочвено. Накратко, всичко зависи от производствените практики на производителя.

Някои китайски продукти в миналото са давали високо фоново лъчение, което наложило тяхната забрана. Регламентираните изделия, каквито са ампулите на DELPHIN, преминават строг контрол за безопасност, а на опаковката пише, че са безвредни за здравето и отговарят на европейските изисквания. И до днес не е известно какво са добавяли китайските производители в състава на светещите им капсули.

Едно от популярните вещества, използвано за производство на химически източници на светлина е Luminol. Луминолът е жълт прах, който в кисел разтвор придава красив синкав блясък на течността. Стандартните светещи ампули за риболов обикновено излъчват светло зелено сияние, тъй като този спектър е по-възприемчив за зрението ни от синия оттенък и следователно ще бъде забележим на по-голямо разстояние.

Риболовните Light Sticks имат малко по-различен състав. Вътрешната стъклена капсула съдържа добре познатия водороден пероксид (водороден прекис), докато външната пластмасова обвивка съдържа флуоресцентно багрило и оксалат (естер на оксалова киселина). Оцветителят може да се съдържа и във вътрешната капсула.

Когато пероксидът и оксалатът се смесят, протичат химични реакции, при които се генерира енергия. Тази енергия се абсорбира от флуоресцентното багрило, което първо преминава във възбудено състояние, а след това обратно в покой, докато излъчва светлинно лъчение. В зависимост от вида на използваното флуоресцентно багрило, се получава различен нюанс на луминисценция.

На принципа на полезните светещи ампули за нощен риболов са разработени и някои продукти, предназначени за използване по време на вечерни партита и детски празненства. Ампулите, представени в каталога ни не са предназначени за употреба от деца, макар че безопасността им е напълно гарантирана от словашкия бранд.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ