Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Точила

Точило DELPHIN

Очаква доставка

От остротата на риболовния нож зависи не само бързината на обработка на улова, но и пълната безопасност на ползвателя. Малко хора знаят, че със затъпено острие е по-вероятно да се порежеш, отколкото с добре подострено. Куките са друг елемент на рибарското оборудване, чиято острота е съществена за лова. В този раздели ви предлагаме висококачествени точила за куки и ножове на словашката марка DELPHIN.

Заточване на куките – защо е необходимо?

Куката е детайл на оборудването, използван за риболов още от древността. Всички куки, независимо от тяхната форма, трябва да бъдат достатъчно остри, защото ефективността на лова зависи много от това. За жалост не всички продукти на пазара се характеризират с високо качество, а в допълнение, с времето и употребата остротата на куките намалява. Налага се да бъдат допълнително заточвани.

Съществуват два основни метода на заточване на куки – химичен и механичен. Химичното подостряне се прави с 30% разтвор на азотна киселина, като само върхът на куката се потапя в разтвора. По-простият и бърз метод е механичният, който често се налага да се прави на терен в процес на риболова. Точно тук става важна необходимостта от специално създадени за целта точила.

Риболовните точила представляват малко парче твърд абразивен материал, в средата на което има жлеб (улей). В него куката се поставя и заточва под определен ъгъл. Ъгълът и посоката на заточване на даден вид кука са посочени на опаковката. С няколко движения тя ще бъде достатъчно остра за по-нататъшна употреба.

Това толкова удобно приспособление е изключително полезно, когато се лови на места, където дъното е каменисто и кукичките често се закачват в камъни и клони. При избора на точило е важно да обърнете внимание както на материала, така и на дизайна на изделията. Заточващият материал трябва да е с високо качество, гарантиращо бързина и прецизност. Дизайнът има отношение към удобството по време на работа, така че не го пренебрегвайте.

Точилата на DELPHIN за куки и ножове имат гумена дръжка против плъзгане и предпазен шнур за китката, а заоблените ръбове на точилото, гарантират изключително практична употреба.  

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ