Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Риболовни влакна

Категорията, представяща нашата гама риболовни влакна е мястото, което вероятно ще ви се налага да посещавате периодично. Без значение дали се налага да оборудвате с този елемент новата си въдица, или се подготвяте за специфична риболовна експедиция, влакното е нещо, с което следва да се снабдите. Предлагаме продукти на утвърдени европейски производители с най-високо качество на достъпна цена.

Какво е нужно да знаете преди да изберете?

Риболовното влакно представлява специален вид нишка. Тя се явява основен детайл на въдицата, свързвайки всичките ѝ части в едно цяло. С нейна помощ се замята стръвта и се изтегля рибата, закачена на кукичката. Влакната следва да бъдат износоустойчиви, здрави, гъвкави и максимално незабележими. Също така от риболовците се очаква да знаят как да ги свързват правилно, за да не се губят те ключовите си свойства.

На избора на който и да е вид влакна за риболов, следва да се обръща особено внимание. От този дребен, на пръв поглед компонент, зависи дали ще можете да извадите по-тежки риби от водата или ще си тръгнете от водоема с празни ръце. При избора на влакното се отчитат няколко особености, понеже за спининг и фидер въдици се използват коренно различни продукти.

Сред ключовите характеристики на влакната за риболов влизат:

 • Еластичност – това е свойството на нишката да се разтяга и събира. Този показател е особено важен при спининг риболова. По-малко еластичните и дебели нишки са подходящи за риболов на дъно и улов на големи екземпляри. По-еластичните са незаменими за клен и костур.
 • Износоустойчивост – важен фактор, когато се избира корда за спинингова въдица. Колкото по-малко е изложена на слънце, влага и триене, толкова по-дълъг ще бъде експлоатационният ѝ живот. Съвременните разработки са предназначени за 650 – 759 часа употреба.
 • Памет – важно свойство, с което рибарите често се сблъскват. След размотаване на макарата, влакното е особено твърдо и здраво, навито във формата на пръстени, което пречи на замятането. По-меките плетени рибарски влакна са по-малко податливи на деформации. Влакното, изправящо се лесно след изпъване с пръсти има слаба памет.
 • Мекота – това е характеристика, която е тясно свързана с паметта на кордата. Колкото по-мека е, толкова по-трудно запазва форма и се навива на пръстени, позволявайки по-далечно хвърляне на стръвта. Въпреки това, по-меките влакна са по-слаби и склонни на късане.
 • Специфично тегло – качество, отговорно за способността на нишката да се потапя под вода, без да се задържа на повърхността и да не плува под въздействие на вятъра.
 • Цвят - Цветът също е важен. Въз основа на изследвания на учени за цветовия спектър, виждан от рибите, производителите предлагат най-дискретните опции за всеки вид риба.

От какво се изработват?

Материалът, от който е било направено първото риболовно влакно, е обикновен конски косъм, обработен по начин, позволяващ той да стане невидим за водните обитатели. Косъмът е бил сплетен или усукан, за да му се придаде здравина и дебелина. Плетените нишки са били по-здрави и по-плътни от усуканите, но също и по-трудоемки за производство.

Копринени конци също са били използвани за улов на малки риби, но те бързо влошавали своите качества при потапяне във вода. Селяните, поради липса на средства за по-добър материал, са използвали конопени сплетени нишки. Днес има десетки видове възможности, изработени от найлон, капрон, полиетилен и флуорокарбон, и всеки тип влакно за риболов има специфично предназначение.

Категорията, в която се намирате води към няколко отделни подкатегории, в които този вид риболовен компонент е представен според вида и индивидуалните му характеристики. От съответния подраздел можете да закупите монофилно рибарско влакно, основно плетено и плетено за поводи. Заложили сме на най-добрите продукти на марката DELPHIN, за да ви гарантираме успешен и богат улов.

В случай на колебание относно избора на продукт или нужда от допълнителни разяснения, не се колебайте да ни потърсите за консултация.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ