Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Монофилни риболовни влакна

Богата гама монофилни влакна за риболов ви предлага тази категория на нашия онлайн магазин. В нея са представени продукти на утвърдената марка DELPHIN, отличаващи се с безупречно качество и изключително изгодна цена. Влакната от различните серии на словашкия бранд са с различна дължина, диаметър и товароносимост, така че всеки запален рибар да избере подходящия вариант за видовете риболов и риба, към които се е насочил в конкретния момент.

Видове и свойства

Влакната за риболов се делят на два вида – монофилни риболовни влакна и плетени. Първият вид, на който е посветена настоящата категория, представлява целокупна едновлакнеста нишка, която най-често се произвежда от найлон (полиамид). На свой ред тази разновидност е също разделена на три подвида:

 • Монофиламент – най-мекият и еластичен вид. Ляга идеално в макарата и позволява далечни замятания;
 • Кополимер – по-твърда и по-трайна разновидност, произвеждана от смес от различни видове полиамиди;
 • Съполимер – притежава специфични свойства и е с по-висока цена.

Влакната от въпросния вид подлежат на различна класификация спрямо индивидуалните им качества и приложение.

Monofilament - това  е меко и гъвкаво влакно с висока степен на разтягане и определени параметри на якост и устойчивост на възела. Много подходящо за въртящи се блесни и примамки с ниска плътност, например воблери. То дава възможност да се намали натоварването върху макарата, като абсорбира ударите на рибата. Заради повишената си мекота е склонно към абразия.

Copolymer – клас качествени монофилни влакна с по-твърда структура, изплетени от смес от различни полиамиди. Имат специфичен набор от характеристики, позволяващи да се използват в различни условия. Подходящи са за джиг-спининг и подсечка. Оплитат се по-малко. Колкото по-твърдо е влакното обаче, толкова по-голямо ще е натоварването върху механизма на макарата. Желателно е да се избере по-здрава и надеждна макара.

High-copolymer се смятат за най-здравите монофилни влакна, съставени от високополимерни нишки. По правило са тясно профилиран модел, с оптимален набор от качества за всеки вид риболов. Те се справят отлично в ролята на зимно влакно - не замръзват, не губят свойствата си при продължителен контакт с вода или светлина и бързо потъват.

Монофилните корди имат предимството да са здрави и с достъпна цена. При избора на даден продукт обаче, е необходимо да се вземат предвид множество характеристики, например: цвят, ниво на якост и еластичност, податливост на външни фактори, тест на опън. Рядко е възможно да се намери корда, която да не е твърде скъпа и наистина да отговаря на всички изисквания.

Освен това на опаковката на някои продукти много често са посочени занижени или надценени характеристики. Във всички случаи, за да се избере правилно видът на влакното, следва да се отчете нивото му на якост. Макар плетените видове да имат по-висока якост от монофиламента, не бива да се забравя, че якостта зависи много и от използвания възел.

Уврени сме, че настоящият раздел ще бъде изключително полезен на всеки почитател на риболова, който търси качествено монофилно влакно на разумна цена. Подборът на продуктите, както и на производителите, е направен максимално внимателно, за да спестим на своите клиенти всякакви разочарования от направените покупки.

Постарали сме се да улесним максимално потребителите в избора им на риболовни принадлежности, позволявайки им да филтрират артикулите по няколко показателя, включително да изберат стоките, отговарящи на цената, която са склонни да заплатят.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ