Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Монофилни влакна за спининг

Уникална колекция от монофилни влакна за спининг съдържа този раздел на онлайн магазин Рибарчето. Колекцията ни залага на продуктите на словашката марка DELPHIN от серия Kyoto във вариантите „blue” и „green”. Всеки спинигист ще остане доволен от възможността да закупи най-доброто влакно на възможно най-ниска цена.

Кое ги отличава?

Всеки начинаещ рибар си задава въпроса: кое е най-добрият вид влакно за спининг и кога е добре да се използва? Днес все по-често изборът на риболовците пада на плетените влакна, оставяйки монофилните на заден план. Този подход обаче е фундаментално погрешен, тъй като и плетените, и монофилните имат своите предимства и недостатъци, които трябва да се знаят, за да се направи правилния избор при окомплектоване на риболовното оборудване.

В идеалния случай спинърът трябва да има както найлонова корда, така и плетена на водоема. Това прави възможно адаптирането към променящите се условия на риболов, вида на стръвта и вида на хищните риби. Опитният риболовец винаги има резервна макара от монофилни влакна в раницата си и тя не просто си стои там, а се ползва редовно.

На река често възникват ситуации, когато е по-целесъобразно да се постави само монофилно влакно. Има риболовни методи, при които използването на найлон е дори за предпочитане. По тази причина, монофилът е приложим в различни ситуации: риболов с въртящи се примамки за костур или щука, лов на изключително дълги разстояния, улов на пъстърва или клен.

Монофилно влакно може да се използва и в други ситуации. Основната разлика между него плетения аналог е високата му разтегливост. В някои ситуации това качество има отрицателен ефект върху риболова, а понякога и положително. Важно е също влакното за спининг да се избере според условията на водоема и вида на рибата, която се преследва.

Един от важните параметри е диаметърът. Не бива да се използва твърде тънка нишка, защото рискът от счупване е много висок. Дебелият найлон обаче също е лош - разстоянието на хвърляне ще намалее значително, а линията ще стане забележима. Следователно изборът на корда за спининг се свежда до оценка на следните фактори: вероятният размер на трофея, видът и теглото на използваните примамки, условия на риболова - наличие на водорасли и клони, прозрачност на водата, структура на дъното и т.н.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ