Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Шаранджийски монофилни влакна

Болшинството рибари отдават голямо значение на риболовното си оборудване, подбирайки особено внимателно въдиците, макарите, стръвта и другите принадлежности. Те обаче пропускат да обърнат нужното внимание на качеството на влакното, а при улов на шарани то е от изключително значение. Този раздел води към богат асортимент от монофилни влакна за шаран на марката DELPHIN с отлични характеристики и изгодни цени.

Каква е ролята на влакното при шаранджийския риболов?

Безспорно, доброто риболовно оборудване е от изключително значение, независимо кой е видът на целевата риба. Истината е обаче, че дори най-скъпата и елитна шаранджийска въдица не би могла да изкара на брега желания трофей, ако влакното не е избрано с нужното внимание. При влакната няма универсално решение, затова е важно видът им да се избира спрямо конкретния стил риболов.

Влакната се делят на два основни типа – плетени и монофилни. По настоящем по-разпространени са найлоновите корди, изработени от моновлакна, но плетените също имат своите предимства, особено предвид повишената им якост и по-малка еластичност. Найлонът (полиетилен) е изкуствен материал, а моновлакната са изградени от много дълги молекулярни вериги.

Найлонът по своята същност е много разтеглив материал, поради което някои рибари предпочитат да използват влакно, на което са предварително избрани всички разтежения. Този вид моновлакна след производството биват разтягани на последователни участъци с помощта на машина, което ги прави по-тънки и крехки, поради премахване на разтежението.

На всички ролки с шаранджийски монофилни влакна има номер, показващ якостта на опън на съответния продукт. Това число показва силата на натоварване, при която влакното се прекъсва. Болшинството влакна, особено предварително разтегнатите, имат по-голяма якост на опън от посочената, но по правило е желателно изборът да се базира на посочените стойности.

Когато купувате мофилно влакно за шаран, определено трябва да имате предвид с каква цел и по какъв начин ще го използвате, тъй като болшинството продукти са предназначени за специфични цели и не са подходящи за общ универсален риболов. Ако имате някакви съмнения относно избора на конкретен продукт, консултирайте се с експертите от нашия онлайн магазин.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ