Филтър
  • Цена
    лв. - лв.
  • Наличност
    0
    0
    0
    0
    0
    0

Основни плетени влакна

Настоящият раздел на онлайн магазин Рибарчето е изцяло посветен на основните плетени влакна. В него са представени първокласни продукти на словашката марка DELPHIN от сериите: ASTRO, BOXER, GHOST, NEXO, CATON, Fin HARD, Fin HERO, Fin SOUL и др. Продукцията на този утвърден бранд се радва на особена популярност сред родните риболовци, отличавайки се с високо качество и достъпна цена.

Характеристики и предимства

За да бъде риболовът максимално успешно начинание, подборът на оборудването трябва да се направи изключително внимателно. Изборът на влакното оказва по-пряко въздействие върху улова, отколкото незапознатите предполагат. Неслучайно такъв ключов детайл на въдицата съществува в множество разновидности. Всеки вид притежава свои особености и поради тази причина за всеки вид риболов съществува подходяща линия, която следва да се използва.

Основното плетено влакно е корда, състояща се от най-фините синтетични влакна, преплетени помежду си. Изработва се предимно от високомодулен полиетилен. Той е изключително издръжлив и евтин материал, който демонстрира отлични показатели в практиката и следователно почти напълно замества всички останали опции. Сред несъмнените предимства на влакното, изработено от такъв материал влизат:

  • Ниска степен на разтягане и следователно по-висока чувствителност;
  • Малък диаметър, което дава възможност да се намали теглото на стръвта;
  • Кълването става доста по-чувствително и позволява ловенето да протича максимално внимателно дори на голяма дълбочина.

Тези забележителни характеристики направиха плетената нишка особено популярна сред спинерите, а от неотдавна и сред любителите на фидер риболова. Ако сте твърдо решени да използвате такава линия, то е особено важно да я изберете така, че тя да отговаря на вашите нужди.

На първо място е важно да се знае, че има два вида риболовни плетени влакна и да се прави разлика между тях. Видовете са „пигтейл” и споени чрез термична обработка. Първият вариант е по-мек, условно разтегателен. От своя страна споените шнурове са много твърди, но разликата може да се усети само в практиката.

Диаметърът на плитката е доста произволен, тъй като в шнуровете от плетени нишки, той би могъл да варира по дължина в зависимост от среза. За избора на необходимия диаметър е желателно да се ръководите от инструкциите на производителя, защото всеки от тях изчислява този параметър по свой специален начин.

За правилния избор на подходящия тип плетени влакна за риболов, е нужно различните вариации да се познават много добре. Необходимо е също да се знае какво означават цифрите и буквите на макарата, както и да са известни основните характеристики на влакната от сплетени синтетични нишки. Именно затова ще им обърнем по-специално внимание в следващите редове.

Диаметърът на кордата е нейното напречното сечение. Това е важна характеристика, която се избира въз основа условията за риболов ( теглото на планираната плячка, теглото на пръчката или стръвта и т.н.). Диаметърът на влакното би могъл да се разчете на почти всяка макара. Правилният избор на диаметъра ви дава възможност да хвърлите стръвта далеч, като по най-естествен начин оживите играта ѝ.

На голяма част от вносните и наистина качествени плетени влакна диааметърът не е посочен, а е показана якостта на счупване. Натоварването на скъсване е препоръчителното тегло на рибата, което кордата може да издържи. Въпросният показател е посочен на макарата и се измерва в lb (1 lb = 453 g).

Така става трудно да се определи действителният диаметър на линията. Тя може да бъде различна при едно и също прекъсващо натоварване. Някои производители могат умишлено да посочат по-голям прекъсващ товар, за да увеличат продажбите на своите продукти. Ето защо, ние силно препоръчваме, когато се търси най-доброто плетено влакно, да се избира продукт на фирма, доказала се на риболовния пазар като словашката DELPHIN.

Дължината на линията е също важен параметър, посочен на самата ролка. Необходимо е той да е напълно известен, за да се вземе точното количество. Еластичността - това е способността на шнура да се разтяга при натоварване. Еластичната корда намалява силата на дърпане на големите риби и не прекъсва линията.

Спинингистите обръщат специално внимание на този показател. Твърдото плетено влакно за риболов позволява навременна регистрация на ухапвания. То е ефективно, когато се лови на дъно, но, въпреки това има и своите недостатъци, например огромния брой фалшиви сигнали за кълване и разкъсване устните на рибата при силни дръпвания. За щастие параболичните пръти компенсират всички недостатъци на твърдата плетена нишка.

Мекотата на влакното позволява да не се поддържа спираловидна форма при навиване на макарата и позволява на примамката да лети максимално дълго. Прекалено меката корда обаче се изкривява, което не е добре. Днес цветът на влакната достигна голямо разнообразие. По своя ярък цвят, добре видим във водата, ухапванията могат да бъдат открити навреме. Това е плюс за ярките цветове, но те стават видими във водата и за обекта на улова, което е минус.

Много хора вярват, че всеки вид риба има способност да вижда един определен цвят. Има и спорове по тази тема, така че оставяме на вас да изберете подходящото за целите ви плетено влакно на изгодна цена, разчитайки на личния си опит. Специфичното тегло на влакната също е важен параметър. Той характеризира степента на потапяне. Линията, лежаща на повърхността на водата, може да бъде издухана от вятъра и да отнесе плувката, затова много риболовци предпочитат да използват потъваща линия.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ