Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Плетени шаранджийски влакна

Когато говорим за шаранджийски риболов, огромна роля за постигане на успех играе правилният монтаж на оборудването и подборът на неговите елементи. С качествено плетено влакно за шаран е възможно да изненадате самите себе си с богат улов. Този компонент е от огромно значение, защото шаранът е не само предпазлив, но и силна риба, която оказва сериозна съпротива при повеждане.

Специфични характеристики, които трябва да познавате

Шаранджийските плетени влакна имат специфични характеристики, с които трябва да сте наясно, за да изберете точният продукт за съответните цели. Тяхно предимство пред останалите видове е високата якост на счупване за същия диаметър. Освен това, оплетките имат минимален коефициент на растежение, така че приспособлението запазва висока чувствителност дори на дълги замятания, а също така осигурява добра самоподсечка на шарана.

Ниската растегливост обаче води до често излизане на рибата от куката, тъй като без амортизация при играта, куката ще разкъса меките устни на шарана. С използване на такова влакно, вероятността рибите да се откачват от куката би могла да достигне 30%. Някои рибари избират плетките, защото те по-добре предават ритъма на рибата, съпротивляваща на играта, което прави риболова по-рискован.

Сред основните характеристики на всички плетени влакна за шаран е диаметъра. Дебелината на влакното варира от 0.2 до 0.4 мм, в зависимост от предполагаемия размер на рибата. За най-популярен се счита диаметър от 0,28 до 0,35 мм - той е в състояние да издържи 10 - 12-килограмови шарани, но за повече трофейни екземпляри е по-добре да се използва продукт с напречно сечение до 0,4 мм.

Якостта на счупване е друг важен параметър, който при болшинството плетени шаранджийски влакна е посочен на самата опаковка/ролка на продукта. Тази мерна единица обаче на продуктите за европейския пазар е обозначена с „lb”, отговарящ на около 450гр. Най-често използваните стойности са от 6 до 20 lb, тоест от 2,7 до 9,1 kg, което е достатъчно за повеждане на шаран с тегло до 10-15 kg.

Внимание! Трябва да се помни, че производителите посочват якост на късане без възли и всеки възел ще намали силата на линията с до 20%.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ