Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Плетени влакна за спининг и фидер риболов

В настоящата категория можете да намерите качествено плетено влакно за спининг, с което да оборудвате своята въдица. Любителите както на речните, така и на морските риболовни експедиции ще могат да се снабдят с качествена линия - достатъчно важен компонент, за да гарантира добрия улов на съответната риба. Селектираните от нас влакна са дело на словашката марка DELPHIN от новите серии: ASTRO, NEXO, Fin HERO и Fin SOUL.

Как да изберете подходящата корда за спининг?

Съвременният пазар на риболовно оборудване предлага огромно разнообразие при влакната, някои от които са специално проектирани за spinning риболова, притежаващи всички необходими качества. Все повече рибари отдават предпочитанията си на плетената линия и за това си има основателна причина.

Прототипът на съвременните плетени влакна за спининг е познат доста отдавна. В миналото той е представлявал обикновена оплетена нишка, от която се очаквало да бъде възможно най-тънка и изключително здрава. Първите шнурове са правени от лен. Те притежавали нужната якост на опън и позволявали улавянето на големи риби, отличаващи се със спокоен характер.

Следващият вид е плетено влакно за морски риболов, направено от конски косъм. Дължината му е трябвало да бъде поне метър, а структурата му била съставена от три косъма, оплетени в здрав шнур, тоест обикновен „пигтейл”. Днес за изработка на влакната се използват специално създадени синтетични нишки.

Основно предимство на плетената корда е нейната неразтегливост и висока якост на счупване. Тези качества са просто идеални за всяко плетено влакно за морски спининг. Днес влакната се срещат в няколко разновидности със специфични разлики, основната от които е методът на изплитане.

Спининговите линии се отличават със своята твърдост, като същевременно тяхната разтегливост е нула, а здравината им – изключителна. В процес на експлоатация те доста често се покриват с власинки, поради което увеличават своя диаметър. Това свойство не им пречи да бъдат максимално силни. Власинките също помагат на влакното да добие допълнителна устойчивост на вятър, която влияе на качеството на работа със стръвта.

Избор на влакното за feeder

Риболовното плетено влакно за фидер има своите плюсове и минуси в различните условия на ловене, а изборът му, в допълнение към личните предпочитания на рибаря, зависи от много обстоятелства. Не е нужно да се чудите коя е по-добрата линия – плетената или монофилната, защото всичко е балансирано и измислено от производителите, така че всеки да може да намери подходящия вариант.

Плетената корда за фидер има свои специфични особености, които я отличават от останалите плетени шнурове. Тя трябва да бъде гладка, което се отразява на разстоянието на замятане и намалява съпротивлението на водата, когато риболовът се извършва по течението. Добрите фидерни влакна не се навиват и раздуват във водата. Те остават плътни и не се разтягат.

Плетеният шнур за фидерен риболов би трябвало да абсорбира минимално количество вода, иначе не би вършил добра работа. Освен това от него се очаква да потъва бързо. Добре е да има голяма размотка – в оптималния случай дължината да е поне 150м. Якостта на счупване на плетените шнурове е по-висока от тази на монофилните с по-малък диаметър.

Когато избирате такъв детайл на оборудването обаче, следва да сте наясно, че във водата якостта на счупване ще намалее с 20% и дори повече от посоченото на опаковката. Определяйки такъв показател като натоварването на скъсване на влакното, трябва да се обърне внимание не само на теглото на захранката, но и на разстоянието на замятане.

Например при захранка с тегло 100гр, която ще се хвърли на 30 - 40м разстояние, е достатъчно да се използват плетени влакна за фидер със счупващо натоварване 4 – 5 килограма. Ако хвърлянето е на по-голяма дистанция, то натоварването вече ще бъде около 6 -7кг. Такава характеристика като диаметъра на влакното е относителна стойност, която не бива да е определяща за избора.Оптималният диаметър на влакната за фидер риболов е 0.08 – 015мм.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ