Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Плетени влакна за поводи за сом

Да закачиш сом на куката съвсем не означава, че си го хванал. Това е силна риба, която оказва сериозна съпротива. Ето защо е особено важно внимателно да инспектирате всички риболовни принадлежности, преди да ловите този сладководен хищник. Едно слабо звено и сомът ще се изплъзне. В този раздел е представена специалната ни колекция от плетени влакна за поводи за сом.

Защо е нужен поводът при риболов на сомове?

Въпреки мнението на някои риболовци, че не е необходимо да използвате повод при риболов на сомове, ние все пак препоръчваме да го направите. Зъбите - четки в устата му могат лесно да смилат дори най-здравото влакно. Дори хищникът да не го смели напълно, не бива да забравяме, че той се бори до последно.

Последното дръпване на сома е най-силното от всички и лесно може да прекъсне полу протритата линия. Някои рибари, за да увеличат здравината на повода, го изплитат от няколко нишки, използвайки метода "пигтейл" или прилагат усукване. За риболов на малки екземпляри това е напълно достатъчно, но какво ще стане, ако попаднете на сериозен екземпляр с тегло петдесет килограма?

Такава риба може лесно да смели обикновени плетени влакна по време на игра. В тези случаи поводът трябва да е направен от различен, по-здрав материал. Рибарите опитват да направят свои влакна, използвайки, тънка тел или струна за китара. Предвид качеството на готовите шнурове и достъпната им цена, ние смятаме подобни експерименти за напълно ненужни.

Методът за риболов на сом с фидер включва предварително захранване и примамване на рибата към стръвта, след което започва риболовния процес. Патерностър обикновено се използва като оборудване за захранване на сомове. В края на основната линия се правят две усуквания, с бримки в краищата.

Първата бримка е дълга двадесет сантиметра, а към нея е прикрепена захранваща примамка. Втората е по-малка, около петнадесет сантиметра, на примката, на която е прикрепен повод, дълъг един метър. Фидерите не ловят големи сомове и поводът тук не се различава от другите видове. Използвайте повидите на DELPHIN, така че сомът да не прекъсва линията.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ