Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Дръжки и глави за кепове

Отличен асортимент от дръжки за кепове, както и глави, ви позволяват да сглобите приспособление, отговарящо напълно на вашите риболовни нужди. Колекцията от продукти на словашкия бранд DELPHIN е повод за истинска гордост за всеки търговец на риболовно оборудване. Тук ще откриете превъзходните серии на марката ATOMA, CHEREN, HACKER и др. с телескопичен дизайн и дължини от 1.8 до 3.5м, съставени от две и три части.

Ръкохватката – важен детайл на едно уж просто приспособление

Привидно простият дизайн на кеповете може да подведе по-неопитните риболовци. Тези приспобления се състоят практически от ръкохватка и глава, която пък представлява обръч с мрежа. На пръв поглед няма как да сгрешите, вземайки произволен продукт, но използвайки го веднъж или два път, разбирате, че импровизираните приспособления могат да бъдат несъвършени.

При избора е важно да се знае, че всеки от съставните елементи на устройството има свои подвидове, разработени с някаква конкретна идея. Към рибарските дръжки за кеп има две основни изисквания: да бъдат здрави и леки. Дръжките на съвременните фабрични кепове са изработени от метал и метални сплави, пластмаса и карбонови нишки. Все още, макар и рядко се използва и дърво. Материалите се делят на интегрални и композитни.

Конструкцията на дадена дръжка за кеп може да е разделена на 2 или 3 части. Идеята е нейната дължина да може да се увеличава и намалява, поради което пръчката е с дизайн, сходен с този на въдицата – на телескопичен принцип. За свързване на отделните колена се използва резба, така че детайлите да се свържат максимално здраво.

Телескопът дава възможност за адаптиране на кепа към условията на риболов, позволявайки частично или пълно разглобяване на дръжката. Дължината на такъв телескоп обикновено не надвишава 2.5 метра. Тази дължина е добра на къси разстояния и при сложни условия на риболов, когато не е изключен силовият момент.

Този вид ръкохватки са незаменими при лов на силни риби и особено на големи шарани, поради което дизайнът е приет за класическа дръжка за шаранджийски кеп. Болшинството рибари ги намират за изключително удобни при повеждане на рибата от лодка, но са абсолютно подходящи и за лов от брега.

Карбоновата или композитна дръжка за кеп е с по-висока цена и с конструкция, аналогична на телескопичните и щекерни въдици. Те са по-леки и по-дълги – обикновено от 3 до 5м. По-удобни са за изваждане на относително спокойни риби в чиста вода, далеч от брега и от високи стръмни брегове, особено ако се лови с въдица дълга 4 – метра.

Предвид ниското им тегло и малка дължина в сгънато състояние (малко над 1 м), карбоновите дръжки са идеални за транспортиране, когато не се използва превозно средство. Решавайки каква да бъде дължината на дръжката, например дръжка за шарански кеп, трябва да имате предвид още едно нещо. Бланкът на въдицата се амортизира по-бързо, когато между него и влакното е зададен прав ъгъл. Същото важи и за дръжката на кепа.

Довеждайки рибата до брега, този ъгъл ще намалее, тъй като пръчката трябва да се вдигне по-високо. Съответно се увеличава и натоварването на елементите на оборудването, което може да доведе до загубата на трофея. Нека не забравяме, че колкото по-близо до брега се намира рибата, толкова по-активно и силно се съпротивлява.

Най-рационално е дължината на дръжката на кепа да е две трети от дължината на пръта на въдицата. Не бива да се забравя, че колкото по-дълга е ръкохватката, толкова по-труден за употреба е кепът. Продуктите с дължина от 2.5 до 3.2м са идеален вариант и предпочитан от болшинството риболовци.

Един съществен детайл на дръжките на кеповете е специалният крепежен възел, известен като преходник, който служи за свързване на ръкохватката с главата. Най-разпространените преходници използват специална втулка с резба. Такъв дизайн има и металният преходник DELPHIN Terna с универсална резба, каквато имат най-използваните ръкохватки.

Избор на глава за кепа – какво е нужно да знаете?

В този раздел са представени отлични глави за кепове с гумирана мрежа на словашкия бранд, чието съотношение между качество и цена ще смае дори и скептиците. ATOMA FD-R FLOATY е плуващ модел, монтиран към лека, но здрава алуминиева рамка. Благодарение на гумената си мрежа, кепът съхне бързо, а универсалната му резба го прави съвместим с дръжките от други серии.

Стандартната глава за кеп, както е добре известно, се състои от обръч и мрежа. Обръчите на фабричните продукти са изработени от леки метални сплави и много рядко от пластмаса и дърво. Когато се избира главата, е важно да се вземат предвид редица фактори, включително съответствието между нейния укрепващ блок с дизайна на ръкохватката.

Струва си да се обърне внимание на формата на обръча, който се среща в няколко варианта - елипса, кръг, триъгълник, правоъгълник и трапец. Първите две са по-подходящи за улавяне на средно големи риби, останалите три - за големи, но това разделение е условно. Общото послание е, че колкото по-голяма е главата по размер, толкова по-удобно е да вкарате в нея големи риби.

Главата винаги се избира съобразно вида и размерите на рибата, която ще се лови, затова ако планирате да ловите шаран, обезателно си вземете глава за шаранджийски кеп, вместо да експериментирате с някое универсално приспособление. Мрежите на нашите продукти са с гумирано покритие, което ви дава увереност, че уловът ви няма да бъде наранен. Диаметърът е ключова характеристика на главите, вариращ от 40 - 45 дължина и 25 - 30см широчина.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ