Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Живарници

Българските риболовци могат да се запознаят с първокласната ни колекция от живарници и да изберат идеалния за нуждите им модел. В каталога ни са представени отлични продукти на словашката марка DELPHIN, сред които ярко впечатление правят сериите BASE, BASE-R и LUX. Съоръжения с отлично качество на ексклузивна цена от официален доставчик - имате възможност да ги закупите бързо и лесно онлайн.

Полезни насоки за правилен избор

За правилното съхранение на уловената риба във вода, са създадени специални съоръжения, наречени живарници за риболов. Както при болшинството принадлежности, и тук няма само една универсална разработка. Съществуват голям брой видове и дизайни, от които рибарите трябва да избират. Както винаги, редно е да се направи правилен избор, за може приспособлението да послужи по максимално добър начин.

За избере правилният модел живарник, всеки рибари би трябвало предварително да определи къде и при какви условия планира да го използва. Така например, ако ще ловите на летен джиг, то уредът ще се окаже излишно бреме, докато се движите постоянно около водоема. В този случай е по-удачно да се използва чанта или плетена кошница, застлана с листа.

Приспособленията се делят на два основни вида, според използвания риболовен метод:

 • За риболов от лодка
 • За риболов от брега

И двата вида са достатъчно разпространени на пазара, като първият се среща най-често под формата на конструкция с метална мрежа и с доста приличен обем. Приспособленията за лов от лодки имат специфично устройство, което осигурява не само капак за затваряне, но и дъно със същия дизайн.

Обемът на такъв живарник за риболов би могъл да достигне до двадесет литра, което е напълно достатъчно за съхранение на около 10 кг жива риба. Тази клетка е много удобна за ловене от лодка, особено надуваема. Прикрепена към въже, тя може да бъде заровена в най-студените водни слоеве, които са добре снабдени с кислород през горещите летни месеци.

За ловене от брега, както и ако използвате достатъчно голяма лодка или катер, най-подходящи са живарниците със значителна дължина и диаметър. Важно е да се вземе предвид, че колкото по-обрасло с храсти и трева е крайбрежието и в същото време колкото по-плитка е крайбрежната зона и висока температурата на водата, толкова по-дълъг трябва да бъде живарникът . Това е единствената възможност да запазите улова си жив до края на риболовната експедиция.

Технически характеристики на живарника

Дължината е сред основните характеристики на живарниците. При съвременните модели тя би могла да достигне и 5 метра, макар практиката да показва, че масово разпространени са продуктите с дължина 2.7 метра. Те са универсално решение за болшинството риболовни условия.

Отворите на мрежата са друг важен параметър. Мрежите с голям отвор са добро решение, когато се лови на силно течение, докато тези със среден отвор са подходящи за лов на красноперка, платика, костур, лин или плотва. Мрежите с най-малък отвор са идеални за лов на уклей, карас или шаран. Класическият живарник за шаран е с малки отвори на мрежата.

За да се съхрани живарникът и удължи работният му живот, неговите отвори трябва да са толкова малки, че да не могат гръбните перки на рибата да се заклещват в тях. Оборудваният с по-фина мрежа живарник е с 3 - 4 пъти по-висока цена от конвенционалните модели, но той служи също толкова пъти по-дълго от останалите видове. По-високата цена е напълно оправдана.

Що се отнася до размера, на практика се използват три вида, наистина здрави живарници. Първият вид е с размери в разгънат вид 15 х 30 см. Живарниците с такава големина са предназначени за сутрешен улов на караси и минони. Изработват се от мрежесто платнище, опънато върху три метални обръча. Металните обръчи са по-добри от пластмасовите и дървените, заради способността им да потъват по-добре.

Идеален шаранджийски живарник е моделът DELPHIN LUX с неговата почти плътна мрежеста тъкан и цели четири обръча. Благодарение на малките отвори, в него могат да се съхраняват малки риби, като в същото време е осигурен постоянен достъп на чиста вода. Предлага се в два размера: 35 х 80 см и 40 х 100 см, като първата цифра отговаря за диаметъра на кръговете а втората за цялата дължина.

Живарниците с размери 50 х 25см са с метални мрежи, предназначени за ловене от лодка. Третата модификация е с диаметър 65 см и дължина 6,37 метра. Направена от мрежеста материя с изключително малки отвори и е подходяща за ловене от брега на благородна риба в огромни количества.

Добрите живарници са с по-високи цени от продуктите на напълно неизвестни производители. В тях обаче си струва да се инвестира, защото са изработени отлично и ще  служат вярно в продължение на дълги години, стига да им се осигури правилна поддръжка и съхранение. Единственото изключение от това правило са продуктите на словашкия бранд, чиито цени са изключително достъпни, а качеството – превъзходно.

Правилно укрепване и използване

Правилното укрепване на живарника е от значение, защото от това зависи доколко удобно ще ви бъде да хвърляте уловената риба в него. Хората, инвестирали средства в качествени живарници за шаран, трябва да знаят, че добре укрепеното приспособление няма да изплува и да се счупи. В случай че ловът се осъществява от брега, живарникът се прикрепя към специална стойка.

Съхранението след риболова е друг важен момент, от който зависи животът на закупените риболовни живарници. След като ловната експедиция завърши и уловът бъде изваден, живарникът следва да се измие старателно във вода и да се окачи да изсъхне на слънце. Така не само се предотвратява гниене на мрежата и последващото ѝ повреждане, но и се елиминира рискът от появата на неприятна миризма при следващото използване.

Продуктите, предлагани в онлайн магазин Рибарчето са изработени от качествени, дълготрайни и напълно безопасни материали.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ