Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Размер кеп
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Дължина дръжка
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Кепове

Кеп Delphin SPIN - 40x30cm
Кеп Delphin SPIN - 40x30cm

Очаква доставка

Абсолютно всеобхватна гама кепове за риболов ви предлага тази категория на нашия онлайн магазин. Тук в Рибарчето сме подбрали едни от най-добрите продукти на словашкия бранд Delphin. Приспособления, способни да се впишат отлично в различните потребителски изисквания и във всеки бюджет. Възползвайте се от възможността да закупите изделия от превъзходни материали, с ергономичен и удобен дизайн, на цени, които можете да си позволите.

Защо и на кого е нужен кепът?

Когато уловената на въдицата риба не е звадена над повърхността на водоема, нейното тегло все още не оказва голямо натоварване върху пръта и монтажа. Дори хищник с трофеен размер би могъл да се задържи лесно на тънко влакно, докато не настъпи моментът за изваждането му от водата. Тогава върху пръта се оказва значително въздействие, в резултат на което монтажа или устата на рибата могат да се скъсат. Ето защо при улов на риби над 100гр. е задължително използването на кепове.

Кепът е изключително необходим инструмент в момента на изваждане на по-едрите трофеи от водата, когато земното притегляне въздейства в пълна степен на такъмите. Не бива да забравяме, че болшинството видове риби, дори изтощени от дългата борба, оказвайки се близо до брега, правят отчаян опит да се освободят посредством множество силни удари. Така те биха могли да скъсат влакното, ако го няма кепа, който да помогне за безопасното извеждане на трофея на брега.

Стандартните рибарски кепове имат проста конструкция, състояща се от само 3 компонента: ръкохватка, обръч и мрежа. Дръжките се изработват от различни материали, в зависимост от товароносимостта на продукта и неговата цена. При моделите с ниска цена за изработка се използва алуминиева сплав. Дръжката е куха отвътре, за да се минимизира теглото на приспособлението.

Дръжките на марковите риболовни кепове са направени от въглеводородни влакна / флуорокарбон. Те са доста по-скъпи от алуминиевите си аналози, но лекотата и здравината на кеповете от такъв материал, ви позволява да ловите без умора часове наред. Болшинството приспособления имат разгъващи се на телескопичен принцип дръжки. Там, където е възможно, кепът е разделен на 2 и повече части, което улеснява транспортирането на риболовното оборудване.

Обръчът, и по-конкретно неговият размер, е детайлът, който отличава този вид риболовни приспособления. Размерът може да варира в широки граници. Обръчът би трябвало да бъде здраво закрепена към ръкохватката. За неговото производство се използват единствено материали, които не са обект на корозия.

Някои модели ви позволяват да сгънете обръча, за да намалите размера му. Формата на обръча обикновено е триъгълник, но се срещат и квадратни кепове за риба, предназначени най-вече за улов на големи екземпляри. Мрежата се изработва от капрон или риболовно влакно. Все по-често за целта се използва и силикон.

Капроновият вариант е невинаги удобен, особено при лов на хищници с помощта на блесни и воблери. Изкуствените примамки са снабдени с остри тройници, способни да повредят капроновите нишки. Когато мрежата е направена от риболовно влакно, могат да се използват всякакви примамки, без риск за нейната цялост.

Недостатък на един шаранджийски кеп, с мрежа от корда, е голямата вероятност за травмиране на рибата, поради което той не е подходящ за спортен риболов. Сред кеповете на DELPHIN има модели, изработени от силикон. Материал, който е екологично чист,  достатъчно устойчив на въздействия, но и максимално деликатен към водните обитатели.

Съвети за правилен избор

Покупката на риболовен кеп изисква известни познания относно неговата конструкция и приложението му при различните риболовни методи. Опитните рибари са напълно наясно какъв модел трябва да изберат за конкретните си цели, но новаците със сигурност имат нужда от някои насоки. Следващите редове са предназначени за тях.

Кеповете се различават не само по материала, от който са изработени, но и спрямо дължината на дръжката, както и по размера и формата на обръча. Моделите, предназначени за улов на хищници са доста различни от тези за мирни риби. Нерядко отличаваща характеристика е максималното допустимо на натоварване на съответния продукт.

Използването на голям кеп за риболов, закупен, заради промоционалната му цена, не винаги е добра идея. Когато с него се ловят малки рибки, умората ще настъпи много бързо. Използването на недостатъчно здрав продукт обаче ще доведе до неговото разпадане при изваждането на голяма и тежка плячка. Ето защо към покупката на рибарско оборудване трябва да се подхожда много отговорно и да се вземе предвид най-вече вида на рибата, която ще се лови.

Мрежата на големите кепове за шаран е желателно да бъде изработена от плътни и здрави нишки, защото шаранът е сравнително тежък екземпляр, чиито размери също могат да бъдат внушителни. Същото е валидно и за щуката. Риболовът на този хищник се извършва доста динамично, затова дръжката не трябва да се огъва дори вследствие на рязко движение във водата.

За улов на хищници най-често се използват продукти, на които обръчът има триъгълна форма. Този дизайн на кепа улеснява изваждането на хищници с трофейни размери на брега, а дебелата корда може да издържи натоварването от ударите на големи екземпляри. За изваждането на мирни риби е прието да се използват шаранджийски кепове с капронови мрежи.

Кеповете от капрон обаче имат лек недостатък - те трябва да бъдат изсушавани, в противен случай капроновата мрежа може да започне да гние и да загуби сила. Ниската здравина на мрежата ще ви изправи пред разочарования, защото кепът няма да ви помогне да извадите тежкия трофей от водата. Препоръчваме специалната гама DELPHIN OMEGA с гумирани мрежи и монолитна алуминиева рамка.

В каталога ни ще намерите също богат избор от кепове за спининг и мухарски риболов с устойчив пластмасов корпус, ергономичен захват на каучуковата дръжка и мрежа от силиконови влакна. Дръжката на серията ALUX FAST е снабдена с еластична лента с фиксираща кука, която може да бъде удължена до 60см.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ