Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Вирбели и карабини

Вирбел A-02/10 бр

Очаква доставка

Продуктовият ни каталог включва разнообразие от вирбели за сом, както и други важни риболовни приспособления - карабини. В настоящата категория вирбелите и карабините за спининг и фидер риболов са основните продукти, които сме представили. Подбрали сме най-добрите разработки на марката DELPHIN, които само при нас ще намерите на ексклузивна цена от официален вносител.

Дребните детайли, заради чиято липса голямата риба често се изплъзва

Вирбелите и карабините са крепежни елементи, които все още доста рибари пренебрегват. За тях е въпрос на чест да обсъждат по-крупните детайли на оборудването – въдици, макари, влакна, примамки и т.н. По непонятни причини обаче вирбелът и карабината остават на заден план, а неслучайно двата крепежа са представени в невероятно разнообразие от видове и цени.

Дали да закупите вирбел с карабинка, с гумени стопери, с лагер или двоен ролков модел? Отговорът на този въпрос изисква познаване на тези приспособления. Например, да знаеш, че някои от приспособленията се използват само с фидерни устройства, а други – за спининг риболов. Някои могат да изскочат при хвърляне на стръвта, докато други биха могли да вдигнат и камък.

Карабината – особености и приложение

По своята същност, карабините се различават по множество показатели, като основният е надеждността. Като вид на конструкцията се делят на два основни вида – пластина и тел. Първият вид се използва основно за закрепване на захранка, докато вторите влизат в употреба при спининг риболова.

Поради своята форма спининговите карабини са изключително полезни за бърза смяна на стръвта. Фидерните модели пък се предлагат предимно окомплектовани с вирбели за шаран, понеже е много по-сложно за рибарите да поставят вирбела сами. Нашият съвет е да заложите на висококачествените крепежи на словашката марка Делфин, защото евтините китайски карабини се спукват на мястото на сгъване и доста често се огъват при най-малкото натоварване.

Вирбелът - дребен, но важен детайл от оборудването

Специалните вирбели за риболов са незаменима връзка при сглобяването на различни платформи. Това малко приспособление играе важна роля в риболова, тъй като може да предотврати скъсването и заплитането на влакното. Двата проблема пречат на добрия улов, а понякога са причина и за по-сериозно повреждане на оборудването.

Вирбелът е един от елементите на платформата, представляващ съвсем просто устройство. Той е съставен от пръстени, свързани посредством въртящ се шарнир. Задачата на вирбела е да предотврати усукването на риболовното влакно (монофилно или плетено) и да запази неговата цялост. Той също осигурява бърза и удобна смяна на стръвта.

Качеството на вирбела се изразява в способността на пръстените да се въртят леко в различни посоки, поемайки върху себе си усукването на който и да е елемент на монтажа. Те затварят това усукване в себе си, непозволявайки то да се предаде на друг елемент. Главна характеристика на вирбелите е лекотата на въртене. Ако механизмът няма перфектно въртене, неговото закрепване и предназначение в платформата губят всякакво значение.

В продуктовата ни гама ще откриете оптималния избор от вирбели размери, като всеки модел вирбел е проектиран за различно натоварване. Вирбелите трябва да се избират въз основа на общото тегло на платформата. Тоест, теглото на вирбела, който използвате, трябва да бъде равно на теглото на повода. Ако не се придържате към това правило и поставите, например, тежък вирбел на тънко влакно, тогава не бихте могли да избегнете скъсването на линията.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ