Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Спални чували

Ако планирате няколкодневна риболовна експедиция, в никакъв случай не тръгвайте без топъл и удобен спален чувал. Нощите край реки и язовири могат да бъдат изключително сурови, а условията за сън сред дивата природа са далеч от представите ви за комфорт. С наша помощ и с правилната екипировка, риболовът и времето прекарано на открито могат да бъдат изключително приятни.

Какво трябва да знаете, за да направите добър избор?

Спалният чувал е незаменим елемент от екипировката по време на походи, лов и риболов, когато се планират нощувки на открито. През лятото, когато времето е топло, спокойно можете да не вземате чувала, ограничавайки се само до палатка и постелка. По-често обаче се случва обратното – туристи, рибари и ловци вземат със себе си само чувала, ако времето е сухо, оставяйки палатката у дома.

Чувалът е нужен основно през зимата и преходните сезони, поради което качествените модели, каквито са тези на DELPHIN имат плътна многослойна структура, която запазва топлината във вътрешността, без да позволява на студеният въздух отвън да преминава. Качествената термична бариера е присъща на добрите спални чували.

Зимните модели имат специални термоизолиращи слоеве за защита от ниските температури. Във всеки случай чувалът би трябвало да повиши комфорта и да съдейства за здравия ви и спокоен сън. За да направите добра покупка, е необходимо да познавате особеностите на чувалите за спане на открито. Те се делят на няколко групи спрямо следните характеристики:

 • Размер (дължина и ширина);
 • Форма (пашкул, одеяло, гащеризон);
 • Поддържана температура на въздуха;
 • Качество на материалите;
 • Наличие / липса на специална качулка.

При размера всичко е ясно. Редно е да изберете модела, съобразявайки се със собствения си ръст и телосложение. Винаги е по-разумно да си оставите свободно пространство, вместо да се чувствате като в усмирителна риза. Вземете по-голям размер.

Формата на чувалите е характеристиката, която може да ви затрудни донякъде. Чувалите тип пашкул заемат формата на човешкото тяло. Ципът е в предната част, което прави излизането по-лесно. Могат да се закопчават само до някъде, така че например ръцете ви да останат навън.

Най-разпространения вид спални чували за къмпинг са типът одеяло. При този модел ципът е разположен по целия периметър. Разкопчавайки го напълно и отваряйки го, получавате обикновено одеяло. Одеялото е по-гъвкав и удобен вариант, особено през топлия сезон. Спалните пашкули са по-подходящи за сурови условия, когато няма нужда да отваряте чувала за малко прохлада.

Сезонното предназначение и параметрите на всеки спален чувал са посочени от производителите, така че не би трябвало да има затруднения с избора на подходящия модел за конкретен сезон. По принцип всеки продукт обикновено може да се причисли към един от следните температурни диапазони: + 15 ° - 0 °; 0 ° - -5 °; -5 ° - -10 °; -20 ° - -50 °; + 10 ° - -15 °.

Обзор на чувалите за риболов и туризъм

Не отричаме, че е важно да се снабдите с качествен спален чувал на ниска цена, но има други, по-важни характеристики, с които следва да се съобразите, за да бъде покупката ви удовлетворяваща. Важен параметър е теглото, затова трябва да знаете, че колкото по-топъл е чувалът, толкова по-тежък и обемен е той.

Най-популярните опции са сравнително компактни, които тежат 1-2,5 кг. Ако опаковате такъв модел добре, той може лесно да се закрепи към раницата ви и тогава ще ви е удобно да се придвижвате. Имайки предвид колко обемна и тежка екипировка ще се налага да носите, е важно да помислите за обема и теглото на чувала.

При производството на най-добрите спални чували се използват висококачествени материали. И тук има закономерност: колкото по-скъпа е завивката, толкова по-добро е нейното качество (освен ако не е евтин китайски продукт). Тук ще ви предложим отлични изделия, изработени от материали с мембранна повърхност, която „диша“ добре и е непромокаема.

В чувалите за сън се използват три вида пълнежи: пух, синтетика и комбинация от пух и синтетика. Пухените пълнежи са леки, компактни, не се набръчкват и поддържат отлично топлината. Спалните завивки на полярните изследователи и алпинистите са пълни с гъши пух. Те заемат обем от 2-3 литра.

Пухът абсорбира влагата и съхне дълго време, затова се обработва чрез хидрофобна импрегнация. За страдащите от алергии пухът може да се окаже проблем. Синтетичните пълнежи са достъпни, използвани за изработка на спални чували с ниски цени. Устойчиви са на влага, но по компактност отстъпват на пухените - заемат два до три пъти обема и са два до три пъти по-тежки.

 Те са сравними с пуха по отношение на топлоизолационните свойства. Най-често срещаният и евтин пълнеж е синтепон. Други видове пълнежи с по-високи топлинни свойства са Hollowfibre, Aerofiber, Thinsulate, Thermolite, Polarguard 3D.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ