Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Куки за шаран

В настоящия раздел са представени едни от най-добрите шаранджийски куки, предлагани на съвременния пазар за риболовно оборудване. Колекцията ни включва най-добрите модели от бялата серия на Delphin HOOKAIDO и серията THE END. Продукти с изключително качество и здравина, чиито отлични характеристики не свършват до тук. Матовият финиш TEFCON елиминира риска от отблясъци, а върхът остава остър дори след многократно използване.

Особености на шаранджийската кука

Замисляли ли сте се защо шаранджийската кука съществува в толкова много варианти? Когато практикуват този вид риболов, опитните рибари обръщат внимание не само на размера на въпросния елемент, но и на неговата форма, външен вид и цвят. Това са всъщност изключително важни параметри, оказващи влияние върху успешния улов в различни природни условия.

Познаването на различните видове шарански куки е ключово условие за добрия избор на даден продукт за различните риболовни условия. Точно на основните форми и отличителни характеристики на кукичките ще обърнем специално внимание в следващите редове. Ще се спрем на техните размери, материал на производство и специфични предимства. Идеята е да въоръжим с полезна информация преди всичко младите шаранджии и да им гарантираме богат улов.

На първо място трябва да си отговорим на въпроса: какво е предназначението на риболовната кукичка? Почти всеки е наясно, че тя служи за закрепване на стръвта, както и за закачане и задържане на рибата по време на изваждането. Специалните куки за шаран имат съществени предимства пред останалите видове.

При шаранджийския риболов куките се закрепват към пръта с помощта на косъм, завързан на възел. Задачата им е да закачат самостоятелно рибата, което не се дължи на усилията на риболовеца, а на масата на използваното тегло, прикрепено към оборудването. Отличават се с висока надеждност и острота.

Кои са елементите на кукичката?

Върхът е основен елемент както при по-посредствените, така и при най-добрите куки за шаран. Има различни опции за неговото местоположение. Върхът на куката може да бъде прав, извит навън или извит навътре. Правият връх е обичайният избор за много шаранджии – извитите навън практически не се използват.

Еднакво в процентно отношение се използват кукички с прави и извити навътре върхове. Предимство на втория вид е надеждното закачване на рибата, поради особеностите на неговата форма. Най-важно качество на върха на куката е неговата острота. От него зависи дали ще извадите закачения трофей или той ще се освободи и ще ви се изплъзне.

Така наречената „брада” е друг елемент на повечето куки за риболов на шаран. Куките без брада са ефективни в началния етап на врязване (проникване) в една от устните на шарана. В етапа на повеждане на рибата обаче, липсата на този елемент може да доведе до загуба на трофея.

Болшинството рибари присъединяват подходящите за целите им куки за шаран на косъм. Въпросният метод е общоприет в риболова на дъно в сладки води. За целта кукичките имат специален отвор, подобен на ухото при класическата шевна игла. Други елементи на този важен за риболова детайл са цевта (къса или дълга) и извивката - рамо.

Размер и материали

Важно е да отблежим, че размерът на куките за лов на шарани е посочен за всеки продукт на пазара, съгласно международната класификация. Характерно за тази класификация е обаче липсата на единен подход към маркировката. Размерът, посочен на опаковката на даден продукт, е относителен показател и всеки производител има собствена визия за този параметър.

Обикновено, когато ловят шарани, опитните риболовци използват куки за шаран на плувка с размер 8-2 (с увеличаване номера на куката, размерът намалява). Основно правило за избор на правилния размер е, че той трябва да съответства на размера на примамката. Колкото по-голяма е тя, толкова по-мощна кука е нужна.

Приблизителното съотношение кукичка/топче е:

 • не по-малко от No 8 - за примамка с диаметър от 12 до 14 мм;
 • не по-малко от No6 - от 16 до 18 мм;
 • не по-малко от No4 - от 20 до 24 мм.

Материалите, използвани за изработка имат съществено значение за качеството на куката. Това е факт, независимо дали става въпрос за готови за употреба, предварително вързани куки за шаран на косъм или за такива, нуждаещи се от монтаж. С материала не бива да се прави компромис, тъй като цената на комплект кукички е практически символична, в сравнение със стойността на цялото риболовно оборудване.

Всички серии кукички за шаран Delphin, представени в каталога ни, са изработени от първокласни материали. Серията THE END е изработена от уникален японски материал, отличаващ се с изключителна здравина и максимална острота. Матовият финиш се дължи на специални тефлонови покрития, сред които е и иновативната разработка TEFCON.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ