Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Риболовни тежести и фидер тежести

Олово TEAR
Олово TEAR

2.20лв.

Очаква доставка

Олово inline
Олово inline

2.00лв.

Очаква доставка

Олово OLIVE with a swivel

Очаква доставка

Олово TEAR with a tube

Очаква доставка

Фидер олово

Очаква доставка

Фидер олово

Очаква доставка

Фидер олово

Очаква доставка

Колекцията ни от риболовни тежести има пълния капацитет да задоволи изискванията на всеки опитен рибар. В раздела са представени различни модели олова от най-добрите серии на словашката марка DELPHIN. Всяка серия е налична в множество варианти по отношение на теглото, така че клиентите ни не могат да се оплачат от липса на избор. Тежестите са покрити с дълготрайна абразивна боя, елиминираща отблясъците.

Каква е функцията на тежестта?

Грузило е общ термин, с който се обозначава вид риболовна тежест. Обикновено се касае за детайл, изработен от олово, който се закрепя на линията, за да помогне за потъване на стръвта. Тежестта също така увеличава масата, така че да можете да изпратите платформата по-далеч, когато хвърляте. Освен това, грузилото поддържа монтажа в позиция, независимо от обкръжаващата ви среда – езеро, океан, от брега или от лодка в солени води.

Стандартните тежести за риболов са предимно направени от формовано олово, поради което в разговорната реч често биват наричани „олова” от рибарите. Срещат се и грузила от волфрам. Всяко грузило има малък метален отвор, а понякога въртящ се елемент, през който се прокарва влакното. Тежестите обикновено имат покрития с атрактантен или камуфлажен ефект. Теглото им варира от няколко грама до няколко килограма.

Два важни фактора, които трябва да вземете предвид при избора

Изборът на грузило в голяма степен се основава на два фактора – В каква среда ловите? И каква презентация ( стръв и монтаж) се опитвате да покажете на целевата риба. Точно затова има значение какви тежести за риболов на шаран ще изберете. Нека разгледаме последователно и двата фактора, за да стане ясно кой вид тежест се използва в дадени ситуации и защо.

Първо - в каква среда ще протече риболова: На лодка? На сушата? Колко дълбок е водоемът? Как изглежда неговата структура (бурени, плевели, стари пънове и клони от дървета, пясъчни наноси, отломки и т.н.)? Каменисто/гладко ли е дъното? Има ли трева и водорасли, които могат да се закачат? Колко бързо се движи водата, ако е река / океан?

Второ, презентацията която се опитвате да покажете на целевата риба: къде обикновено се намира целевата риба във водния стълб (повърхност, дъно, среднно ниво на водата)? Какъв монтаж използвате, за да я хванете? Опитвате ли се да задържите стръвта си на място или искате тя да се отклони? Искате ли да потъне чак до дъното или да виси във водния стълб?

Отговаряйки на тези въпроси, ще получите някои важни насоки относно избора на оловни тежести за риболов. Може да се окаже, че ви е нужна тежест от няколко грама за улов на пъстърва, както и олово с тегло от няколко килограма за ловене в много дълбоки солени води. В това отношение опитът помага много. А онези, на които той липсва – могат винаги да разчитат на нашето съдействие.

В заключение, препоръчваме на новаците да не залагат на твърде голямо тегло, избирайки олова за риболов. Начинаещите риболовци са склонни да използват повече тегло, отколкото им е необходимо. Често причината е, че по-голямата тежест е по-лесна за хвърляне.

Проблемът е, че твърде голямото тегло ще премине през водния стълб по-бързо от това, което може да е оптималната скорост за привличане и улов на рибата. Освен това тежестта ще падне във водата с повече смущения - важно съображение при лов в сладки води, например малко езерце, река и т.н.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ