• ЗА ВЪПРOСИ

  +359 878 977 988

 • Дoставка

  До 2 дни със Спиди или Еконт

Макара Delphin MAMUT 12000 XXL

Модел:
286033090
Наличност:
Очаква доставка
Цена
109.00лв.
с ДДС 109.00лв.
на 12 вноски по 10.73 лв.
Описание

Здрава и устойчива макара с огромен капацитет, която може да се използва при улов на сом, като се използва по-плътно плетено или монофилно влакно. Благодарение на огромната метална шпула, с Delphin MAMUT няма невъзможни неща. Непобедима с това, че е оборудвана с карбонови шайби, със страхотна сила от до 20 кг. Разбира се, макарата е с метална ръкохватка с много удобна дръжка, която идеално пасва в ръката Ви.

Всички части на макарата се напасват идеално една към друга и тя няма да се обърне или усуче, дори и при изключително претоварване. Вътрешният механизъм в основата на зъбните колела е проектирано така, че да работи перфектно за наистина дълъг период от време, което се подпомага от нейното ниско предавателно съотношение 4,3:1! 

Технически параметри:

 • Модел: Delphin MAMUT 12000 XXL
 • Капацитет на макарата CARP: 0.25mm / 1650m, 0.30mm / 1150m, 0.35mm / 860m
 • Капацитет на макарата CATFISH: 0,50 мм / 425 метра, 0,60 мм / 290 метра, 0,70 мм / 210 метра
 • Предавателно число: 4.3: 1
 • Лагер: 6 + 1
 • Тегло: 760гр

Силовата макара Мамут 12000 XXL на словашката марка DELPHIN е изключително здрава и издръжлива на големи натоварвания. Създадена е специално за улов на солидни екземпляри, тя е разработена за въдици с капацитет над средния. Може да се използва с по-плътни монофилни или плетени влакна.

Благодарение на мега-металния шпул, нищо не е невъзможно за макарата Делфин Мамут 1200. Ненадмината в тази версия с диаметър на намотката над средния, е спирачната мощност до 20 кг, дължаща се на карбоновите спирачни дискове.Разбира се, моделът има CNC обработена манивела с много удобна дръжка, която пасва идеално в ръката.

Това тяло на макарата също така не се усуква при големи натоварвания по време на битката с едри хищници. Подсилените зъбни колела имат съотношение 4,3: 1, съответно са здрави и ще работят перфектно максимално дълго време. Риболовните макари Delphin MAMUT 12000 XXL имат отлично съотношение цена / производителност.

Каква би трябвало да бъде макарата за сом?

За да се уверите лично в безупречните характеристики на DELPHIN MAMUT XXL 12000, ще разгледаме качествата, които обезателно притежават сомските макари. Те, преди всичко трябва да бъдат мощни, а вместимостта им да е подходяща за минимум плетено влакно с диаметър 0,50мм.

Макарите за сом е задължително да имат здрава и голяма като диаметър ос, както и надежден фрикцион. Спрямо типа на използване, макарите се делят на мултипликаторни и безинерционни. Теглото на самото изделие и броят на лагерите на макарите за сомове играят по-маловажна роля, в сравнение с тези, предназначени за лов на други видове риби.

 Изборът на сомаджийската макара Делфин е отлично решение, защото в конкретния случай е нужна изключителна здравина. Вътрешните механизми на устройството са подложени на големи натоварвания дори при повеждане на средно големи сомове. Наличието на карбонови шайби и метална шпула е атестат за пригодност на продукта.

Макарата е компонент с изключителна важност и при нейния избор икономиите не са оправдани. Опитът да се ловят сомове с продукти, предназначени за лов на по-малки риби са се доказали като неуспешни. Сомът е огромна ненаситна хищна риба. Той е в състояние да достигне размери до 5 метра и тегло от 200 килограма.

Това е сладководна риба, най-удачният период за улов на която е краят на юни и началото на юли. През този период от време тя плува близо до брега, за да хваща жаби. Ако започнете да ловите въпросния морски обитател, е редно да сте добре подготвени, защото издърпването на  по-тежък екземпляр не е особено лесно.

Както въдицата, така и самата макара за сом трябва да са с отлично качество, направени от здрави метални компоненти. При изваждане на гигант ще се наложи не само вие, но и цялото оборудване да положите огромни усилия. Макарата следва да е съобразена с максималното възможно натоварване, което ще позволи да бъдат избегнати както блокажи, така и счупване на механизма.

Експертите препоръчват в този случай да се използват безинерционните макари Делфин, защото имат изключително здрав корпус и достатъчно голяма спирачна сила. На първо място е редно да решите къде ще се извършва риболовът. Ако е от брега, е по-добре да изберете макара с голям шпул.

Важно правило е, че трябва да побира дълги влакна, около 200 метра и да има добра спирачка. Необходимо е да се вземе насериозно изборът на дръжката - при силен натиск тя може да се спука. Колкото повече влакно можете да поставите на шпула, толкова по-надежден е продуктът. За сравнение, погледнете параметрите на една от най-добрите макари за сом на Делфин – моделът Мамут 12000:

Технически характеристики:

 • Брой лагери: 6 + 1;
 • Предавателно отношение: 4,3: 1
 • Карбонова авансова система;
 • Носеща ролка, насочваща влакното;
 • Алуминиева шпула и дръжка;
 • Натоварване на фрикциона: 20кг;
 • Силна спирачка Power Drag с карбонови дискове;
 • Капацитет на макарата 12000: 0,25 / 1650, 0,30 / 1150, 0,35 / 860, 0,50 / 425 [мм / м];
 • Тегло: 760 g.

Най-разумното решение е да изберете модел, изработен основно от метал. Въглеродът, пластмасата, графитът просто не издържат на големи натоварвания и могат бързо да излязат от строя. Няма нужда да обръщате внимание на по-високата цена на металната сомска макара. След като закупите този модел веднъж, ще го използвате постоянно и няма да се притеснявате, че може да се счупи.

Броят на лагерите при улов на сомове не играе никаква роля. Факт е, че тази част не може да повлияе на качеството на макарата или нейните характеристики. Не е тайна, че колкото повече различни детайли има в даден продукт, толкова по-често се счупва. Доказалите се като супер здрави макари за сом са с просто устройство и отлично напасване на детайлите.

Необходимо е също да погледнете скобата, която е прикрепена към водача на влакното. Тя трябва да бъде толкова надеждна, колкото и останалите части в артикула. Също така, не се фокусирайте върху теглото на предлаганите от нас сомски макари. Рибарят не държи въдицата през цялото време. Най-често тя лежи на брега и когато заиграете със сома, няма да усетите тежестта, тъй като ще бъдете фокусирани върху други фактори.

Вижте още:

Видео

Препоръчани продукти