Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Акция / Грамаж от
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Акция / Грамаж до
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Размер / Дължина
  0
  0
  0
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Фидер въдици

Макара Delphin ELIXIR 2000
Макара Delphin ELIXIR 2000

Очаква доставка

Тази категория ви дава богат избор от превъзходни фидер въдици на ексклузивни цени. От тук можете да закупите и допълнителен карбонов връх с чувствителност на върховете:  Light, Medium, Heavy, Ultra heavy. Продукцията на словашката марка Delphin е отново център на страхотния ни асортимент, радвайки се на засилен интерес, заради отличното съотношение качество/цена. В раздела са представени сериите: IMPALA, MAGMA, OPIUM, RYTUAL  и др.

Какво представлява Feeder?

Фидерът е английска дънна риболовна екипировка, както и риболовен метод, изпълняван с помощта на същата тази екипировка. Терминът идва от английската дума „Feed”, означаваща „храня”. Самото наименование подсказва, че става въпрос за захранване на рибата в сладки води – основно видовете от семейство шарани и мрени.

Търсейки висококачествени фидер въдици на по-изгодна цена, в даден момент ще попаднете и на нашата уникална колекция. Защо да изберете именно тези продукти? Защото ниската им цена е просто допълнителен бонус. Тук не става и дума за компромис с качеството за сметка на цената. Получавате много повече от това, за което плащате, плюс максимално удоволствие от риболовните си подвизи.

Основна разлика между фидера и другите видове дънна екипировка е се състои в наличието на чувствителен връх. Той служи като аларма, когато рибата кълве и същевременно изпълнява ролята на специална захранка със стръв, предназначена за привличане на съответните екземпляри. Съществуват различни видове фидер въдици, на които ще спрем вниманието си по-обстойно в следващите редове.

Преди всичко е важно да изясним какво точно представляват фидерите. Основна разлика между фидера и спининга е наличието на голям брой малки пропускателни водачи, монтирани на невисоки стойки, както и на няколко сменяеми накрайника, предназначени за ловене със захранки с различно тегло, явяващи се индикатори за кълвене.

Върховете имат различна твърдост и позволяват да се избере оптималния баланс между сигнализацията за кълване и устройството за подаване на захранка. Най-добрите фидер въдици се предлагат с комплект върхове с различна чувствителност – лека, средна, тежка и ултра тежка. Така не ви се налага да ги купувате отделно.

Фидерите са разделени на три класа Лайт (леки), Медиум (средни) и хеви (тежки). Отделните класове включват свръхлеки фидери, наричани още „пикер”, както и свръхтежки „ Екстра хеви”, предназначени за ловене с тежки приставки и хвърляне на далечни разстояния или при силни течения. Основната маса рибари избират следния клас, в който влизат доста добри и евтини фидер въдици.

Средният клас е универсален прът, който може да се използва във всякакви условия. С него може да се лови почти винаги и навсякъде. Той е идеалното решение за начинаещи рибари, правещи първите си стъпки във feeder риболова. В класа се срещат изделия от всякакви материали и с различни дължини и тегло.

Тестът на въдицата е право пропорционален на класа, например фидер въдица за шаран. Всъщност цифрите от теста ще покажат мощта на бланката и максимално допустимото тегло на приставката, използвана за ловене. Средният клас (медиум) например ще съответства на тегло в диапазон от 40 до 80 гр., докато лекият клас (лайт) ви позволява да използвате върхове, тежащи до 40 гр., а тежите – над 80 гр. Екстра хеви върховете са от 160 до 180 гр.

Дължината е ключов показател при избора на фидер въдица за река. Фидерният прът се състои основно от три до четири части и е с дължина от два до четири метра и шейсет сантиметра. Горната част е ярко оцветена за по-добра видимост на кълвенето. Избира се в зависимост от разстоянието, на което ще се лови.

Далечни 100-метрови хвърляния са нужни в големи водоеми и в по-големите заливи, така че ако във вашия регион няма такива, не е нужно да купувате 4-метрови и безспорно с по-голямо тегло въдици за фидер. В нашите реки рибарите обикновено използват пръти с дължина от 3 до 3.60м. Действието директно зависи от дължината и класа на пръта.

Дългите, тежки пръти са със супер бързо действие. И обратно, леките и къси имат меко параболично бавно или средно действие. Ако сравним разликите между действието на фидера и спининга ще открием, че разликата е значителна, тъй като за извършване на нормално закачане на риба все още е необходима твърда бланка, останалата част на която се включва в употреба само на етап улавяне на рибата и в момента на замятане.

Много е трудно да се приведат в изпълнение всички тези характеристики в една бланка, така че производителите доста често трябва да жертват нещо. В резултат на този факт почти всички въдици фидер с бързо действие, с редки изключения, са средни.Изключително рядко, говорим за единици, се срещат бланки с бавна линия.

Полезни съвети за разумна покупка

Много от клиентите ни търсят съдействие при покупката на фидери за риболов, като болшинството от тях са начинаещи рибари. Консултацията е важна, защото експертът ще ви насочи на какво да обърнете по-специално внимание, за да си спестите покупката на лош продукт, а и да избегнете ненужно големия финансов разход.

С помощта на опитен риболовец / търговец ще успеете да се снабдите с цялото необходимо оборудване – въдица фидер, връх, макара и другите важни приспособления за успешен улов на шаран. Голям брой хора се насочват към този риболовен метод по някаква специална причина. Обикновено това са риболовци с богат опит в използването на различни дънни такъми.

Някои се прехвърлят на ловенето с feeder въдици, след като са ловили с плувка, със спининг – изобщо хора с базови познания в дънния риболов. Добрите познавачи на дънното ловене знаят отлично каква захранка да използват и как да работят с тънките и деликатни върхове. Новаците са тези, на които се надяваме да помогнат нашите съвети.

В риболовна среда всички фидери са разделени на няколко класа: тежки, средни, леки и пикери. Това не е толкова важно, защото всеки от тези термини постепенно ще бъде въведен в лексикона на младия рибар с течение на времето. Някои новаци правят грешката да закупят пръта на база неговата марка, а други се ръководят от цената.

Няма нищо лошо да се потърси качествена фидер въдица на по-ниска цена, но за да изпълни тя добре основното си предназначение, е важно купувачът първо да е наясно къде най-често планира да лови и при какви условия ще се осъществява риболова? В случай че възнамерявате да ловите в плитки езера, малки реки, блата и заливи, то изборът следва да падне на модел с тест до 40, максимум 60 грама от 2,4 до 3 метра максимум.

Когато погледът ви е насочен към по-големите реки и язовири, въдицата следва да е по-мощна. Тестът е необходимо да е до 90 гр., а също и до този предел, до който речното течение няма да може да завлече захранката до точката на ловене. Бихте могли да изходите и от разстоянието, до което ще хвърляте, ако се касае за язовир. Опитът в риболова на дъно ще ви подскаже, че течението не може да носи 120-грамова захранка в реката.

Фидерът с тест 150-180 гр. е добър за язовири, защото може да се окаже, че е практически невъзможно да добавите 60-грамова захранка за рибите. Тогава ще е нужно да увеличите теглото на фидера в диапазон от 90 до 120 гр. Дължината на въдицата също ще бъде по-голяма, тоест от около 360 до 450 см. Такъв прът ще ви помогне да ловите във всички големи водни басейни, включително вече можете да се борите с шарани, платики, амур и толстолоб.

Риболовните цели са изключително важни за правилния избор на фидер въдица. Ще се опитаме да обясним защо е така. Ако вашият приоритет е да си доставите удоволствие от риболова, удоволствие, вместо количеството уловена риба, тогава е по-добре да изберете по-проста пръчка, като същевременно не плащате прекалено много за оборудването.

Трябва да се отбележи, че колкото по-деликатни са приспособленията, толкова по-добре уплитат рибата, т.е.поглъщат техния ритъм. По тази причина един тлъст красавец, уловен на прът до 90 грама има много по-голям шанс да се измъкне от куката. Едно е да извадите случайно уловен шаран на пръчка до 40 грама, и съвсем друго целенасочено да го уловите с тегло на оборудването 1 кг.

Това ще бъде границата на възможностите на този прът, и вие няма да изпитате никакво удоволствие. Ще има ситуация, в която рибите ще ви контролират, а не обратното, както би трябвало да бъде. Обърнете специално внимание и на върховете, които ще използвате в различните водоеми за различните видове риби.

Цената – ключов момент за търсещите качествени фидер въдици. Не забравяйте, че сме официален вносител на продуктите на марката Delphin, което ни позволява да ви предложим супер ниски цени. Наред с изгодните ни оферти получавате и доста промоционални условия за отделни артикули, заедно с възможността за навременна експертна консултация относно избора.

Бюджетът е един от основните параметри за повечето рибари. Само малцина могат да си позволят да не гледат цените и да купуват първокласни стоки, без да разбират колко оправдани са подобни разходи. Реалностите на настоящото състояние на пазара на риболовни принадлежности, и по-специално на въдици за фидер риболов, са такива, че един хубав модел ще ви струва около и малко над 200лв.

Хубава фидер въдица от серията RYTUAL с 3 допълнителни части е на стойност малко над 200лв, но с нея риболовните ви излети ще се превърнат в любим ритуал. Що се отнася до бюджетните модели, те, както и в други области, далеч не са перфектни, но ще изпълняват безропотно основните си функции. Те са по-тежки, не толкова гъвкави, но все пак удобни и способни да задоволят изискванията на по-непретенциозния рибар.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ