Филтър
 • Цена
  лв. - лв.
 • Акция / Грамаж от
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Акция / Грамаж до
  0
  0
  0
  0
  0
 • Размер / Дължина
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Наличност
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Въдици за сом и морски риболов

Сомът и морските риби са сред най-желаните трофеи за родните рибари, ето защо сме се погрижили да им осигурим оптимален избор от морски въдици и такива за улов на сомове. За голяма част от риболовците намирането на качествено риболовно оборудване за тези два вида плячка представлява сериозен проблем. В нашия онлайн магазин, те ще намерят въдицата, с която ще им бъде приятно да ловят свръх големите морски и сладководни екземпляри.

Какво е нужно да знаете, за да направите правилен избор?

В случай че сте насочили вниманието си към така наречените сомски въдици, не бива да забравяте, че пръчката трябва да бъде максимално мощна и качествена. Никой не ви спира да си купите пръчка с 80 гр. тесто и да хвърляте с нея с нея лека стръв, например червеи на разстояние 80-100 м. Но как ще се справите, ако на куката не седи „тийнейджър“ от 1-2 кг, а „чичо“ с поне 10-15 кг тегло, а още по-лошо 40-килограмов „дядо“?

В този случай определено ще оставите, въдицата и стръвта си в реката. Освен това рибите много вероятно ще бъдат безвъзвратно ранени и ще умрат. Затова е редно да се ръководите от едно просто правило при избора на въдици за сом: „ няма прът с прекалено много сила.“

Препоръчителните тестове на сомовите пръти по отношение на тегло и дължина включват:

 • за спининг - крайбрежен и въздушен - 25-60 g; дължина: 2,7-3,3 м;
 • за дънен от лодки - 80-300 г/ 1,5 – 2,4 м;
 • за дънен от брега - 100-500гр/ за дънен риболов от лодки - 1,5-2,4 м;
 • за улов на дъно - 3-3,7 м.

Най-добрият материал за изработка на въдици за морски риболов си остава композитът. Не са леки, какъвто е модерният карбон, но той е твърде крехък материал и може да се провали в решаващ момент. Композитният материал с вискозитет на фибростъкло и лекотата на въглеродните влакна е идеалното решение за повечето видове риболовни експедиции в морето.

Единственото изключение е риболовът със спининг. Тук ще трябва да люлеете пръчката доста, така че все пак трябва да изберете по-лека пръчка. Конструкцията на въдицата е едно- или двуколенна. Препоръчително е да не се използват телескопични пръти за толкова сериозна риба.

Дори един много модерен "телескоп" има запас на коляното наполовина от този на стандартната връзка „overstick”. По тази причина е уместно да потърсите въдици за риболов на сом в съответствие с тяхното предназначение: спининг за спининг, фидер - за ловене на дъно, бордови - за дъно от лодка.

Особености на риболова в солена вода

Риболовът в солена вода е доста различен от сладководния. По целия свят отдавна има разделение на всички риболовни дисциплини на две широки групи: солена и сладководна. В нашата страна подобна класификация все още не е утвърдена и рибарите, попаднали за първи път в условията на морския прибой и риболова от лодка, продължават да използват методи, подходящи само за сладководни риби по навик, и често си тръгват без нищо.

Междувременно улавяемостта може да бъде значително увеличена, ако се използва правилната екипировка, например въдици за морски риболов от брега, както и съответната техника -  „сърф-кастинг” или „боат-фишинг”. Риболовът от морския бряг е един от редките случаи, когатоединственото важно е дългото замятане.

Големите риби рядко се доближават до брега и предпочитат да се хранят на прилично разстояние. Ако нямате лодка, най-добрият начин да стигнете до местата за хранене е да хвърлите стръвта на повече от 100 метра. Не всяка въдица за сом на дъно е способна на такъв подвиг, затова на пазара се появи специален клас, каквито са сърфовите бланки.

Те превъзхождат останалите, хвърляйки на разстояние 100-150 м. Звучи невероятно, нали? Световният рекорд за замятане на дълги разстояния със сърф прът принадлежи на Дани Москоп и е 286 метра! Дължината е ключова характеристика на въдиците от въпросния вид, защото колкото по-дълъг е пръта, толкова по-далеч ще отиде замятането.

Бланките с дължина до 3 м се наричат „леки”, а средните са с работна дължина от 3 до 5. Къси се наричат бланки до 3 метра. Късите въдици за морски риболов от лодка имат редица предимства, въпреки по-краткия им обхват. Например те са по-точни, по-добре се използват с блесна и изкуствени примамки и осигуряват повече мощ на пръта при игра с трофеи. Дългите над 3 метра модели, са по-тежки, но хвърлят отлично и в покой вдигат блесната високо над линията за замятане.

Материалът – ключова характеристика, на която следва да обърнете внимание, когато планирате да ловите големи екземпляри в река или в морето. Като цяло за всички останали пръти въглеродът е най-добрият възможен избор, но крехкостта на материала е особено изразена, когато фактори като голямо тегло на стръвта, големите риби и силата на прибоя се съберат на едно място.

Идеалната въдица за сом от брега е направена от композит. Когато подсилите въглеродната тръба с фибростъкло или кевларова армировка, ще получите доста здрава бланка, която ще бъде много по-лека от фибростъклото. Композитите съчетават всички предимства на материалите, включени в тях.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ